Translate

tisdag 4 september 2012

VAR ÄR MIN MEDICIN?!



AVREGLERINGEN AV APOTEKEN



Jag startade den här bloggen  framför allt för att synliggöra sjukdomen Reumatoid Artrit. Den verkade så märkligt osynlig och människors kunskaper mest baserade på fördomar. (T ex att man kan bota sig själv med vegankost) . Så är det inte.

Jag hann bara börja blogga då det dök upp ett radioprogram om hur det är att vara ung och leva med RA (tidigare inlägg!). WOW, tänkte jag! Upplysningens ljus börjar sprida sig ! Tjejen var ung och detta gav budskapet: RA är inte bara en sjukdom för gamla tanter! Ännu en fördom punkterad!

Och igår – WOW ! En representant för REUMATIKERFÖRBUNDET uttalade sig om hur dåligt de nya, vinstdrivande apoteken fungerar för dem som är sjuka på riktigt och behöver särskilda, receptbelagda mediciner, inte bara Alvedon. En svårt rörelsehindrad reumatiker kan behöva kamma igenom 4 – 6 apotek innan hon fått ihop de mediciner som behövs – och hur ska hon klara det själv? Nej, det går ju inte. Men detta är ingenting att förundras över;

Apoteken är inte i första hand till för de sjuka numera, utan för dem som nio på kvällen känner ett desperat behov av Loréals hårbalsam, foundation, handkräm och vitaminer – annars kan de inte somna!


"Chemotherapy - because you're worth it!" låter inte lika attraktivt, rent marknadsmässigt sett.
Apoteken ska ge 20 procents avkastning. De sjuka måste på något vis bli lönsamma!

Apoteken är nu primärt till för att tjäna pengar, inte människor. Detsamma gäller för alla avreglerade samhällssektorer. Det är så man går från välfärd till o-färd, från alla människors lika värde (demokrati) till alla människor OLIKA VÄRDE! (Ekonomistisk diktatur)

En ung man sa i ett radioprogram att han trivdes med vimlet av apotek i Stockholm, som har öppet till kl. 22. Där kan man få hjälp med förkylda ungar sent på kvällen. Man kan gå dit när som helst, snacka och få goda råd. Det där låter ju bra, såvida inte Apoteken tar över för mycket av sjukvården, den riktiga.
Tja, här i Småstad känner jag inte till något apotek som har öppet så länge...

Apoteket AB skriver: ”Vår rådgivning och våra lösningar ska inspirera till ett liv i hälsa och göra det enklare att må bra.”

Det låter i mina öron som om målgruppen primärt är DE FRISKA. Dolt budskap:

Stay FOREVER YOUNG!




MEN DE SJUKA: utförsäkrades, nekades dagligt bröd, fick allt sämre tillgänglighet till sjukvård, blev allt fattigare, fick allt sämre status, allt sämre tillgänglighet till medicin och nu kraftigt förhöjda avgifter för medicin och läkarbesök.  Någon som ser en röd tråd här? Befinner vi oss inte på ett sluttande plan här? Homo sapiens överlevde tack vare sin empati och stam-sammanhållning.
Dags att förnya rasen?

I början kom avregleringen som en chock för mig. Jag fick vänta en evighet på att få betjäning. Sedan började det slitsamma arbetet för farmaceuten med att registrera mina inköp via ett datasystem, som inte var samordnat med övriga aktörers. Så hon arbetade hårt ca 20 minuter per preparat för att göra mina inköp kända för de andra bolagen, så att jag kan kunde garanteras högkostnadsskydd. Jag hamnade i en situation där antingen jag eller farmaceuten var nära att bryta ihop. Jag undrade om det inte fanns "vänt-sängar" någonstans?




(Tittar just nu på Rapport, 4 sep 2012, där de berättar att en farmaceut på just MEDSTOP p g a stress råkade ge en kund tung neuroleptika av misstag. Jodå, han gick i däck och fick ta ambulans till sjukhuset.)



 Den, stressröda farmaceuten på Medstop i min stad sa:

-         Vi hinner inte med! Du kan väl komma tillbaka på onsdag kl. 13.00  – ska vi säga det?
-         Visst kan vi säga det, vi kan säga vad som helst -  men verkligheten är den att jag inte har en aning om hur jag mår på onsdag kl. 13.00. Jag är nämligen SJUK! Idag funkar det. NU är jag här – men jag kan alltså inte få min medicin utan förbeställning?

Efter allt trassel med apoteken så vände jag mig till Dosapoteket, eftersom jag har pillren i en påse, dock inte mina sprutor eller cellgifter. Men, numera ringer jag till Dosapoteket och beställer alla mediciner där. Några dagar senare går jag sedan och hämtar ut dem på "mitt" apotek. De ligger då där och väntar på mig i en låda, färdigexpedierade. Jag måste begränsa mig till ett apotek för att det hela ska funka smidigt. Jag har nu alltså ett ännu mer begränsat liv i stället för ökad VALFRIHET.

FÖRBESTÄLLNING – ENDA SÄTTET FÖR SVÅRT SJUKA ATT FÅ UT SIN MEDICIN!

DEN TID DÅ JAG BARA KUNDE FLAXA IN PÅ ETT APOTEK MED ETT RECEPT I HANDEN OCH SÄGA:  JAG BEHÖVER DEN HÄR MEDICINEN – NU, DEN TIDEN ÄR ÖVER!

2013 upphör apotekskedjornas samhällsansvar ännu mer. De kan då bestämma var de vill etablera sig – där de tjänar mest PENGAR!

Nedläggningshotade apotek är b l a Kronans Droghandel i Tärnaby. Efter nedläggningen har invånarna där 23 mil till närmaste apotek!!! Kan detta kallas förbättrad service?

Om enbart marknadskrafterna ska styra Sverige då slår man ut svaga grupper, d v s de ej lönsamma.

Om boende i glesbygd ska innebära  att man varken har tillgång till vårdcentral, sjukhus, medicin, ambulans, polis, brandkår, fast telefon eller mobil med täckning, taxi och annat som nedmonterats då är det väl bäst att alla flyttar in till ca fem storstäder? Slå upp en massa baracker där så att vi får plats!

Problemet är att vårt land är arealmässigt så stort att det krävs en statlig styrning för att ha en levande landsbygd eller levande småstäder. Vi är inte många som bor här i det till ytan femte största landet i EU. Avreglering i tättbebyggda länder borde inte förorsaka så stora problem som här. Likformningen av EU-ländernas livsstil ser inte ut som en framgångshistoria ur mitt perspektiv.

Hmmm…kan det vara så att vargfrälsta Bryssel tycker att det skulle vara bra om svensk glesbygd  förvandlades till spännande viltreservat, där man kan ha safaris och få skjuta varg, lodjur, björn och älg? 
Det vore tråkigt bara om man av misstag råkade skjuta en reumatiker på snöscooter - på väg från Storuman till Lycksele för att hämta ut sitt cellgift (bara 10 mil!)


MAN MÅSTE VARA FRISK FÖR ATT VARA SJUK!