Translate

torsdag 25 juli 2013

VEM ÄR EN HORA?

Mitt förra inlägg diskuterar olika förhållningssätt till Prostitutionen i olika länder. En prostituerad eller "hora" brukar definieras som en person som tar betalt för sex, men gränsen är flytande till vem som är en hora eller inte.

Man kan i ersättning för sex erbjudas dyra drinkar på krogen, fina middagar med nätdejten eller, som jag, få ett frieri från en 30 år äldre gammal man, som menade att jag alls inte behövde vara kär i honom. Han skulle ge mig dyra resor och ösa pengar över mig, om jag sa ja. Om jag hade sagt sa skulle jag ha betraktat mig som en prostitutionsvariant.

Jag har funderat på begreppet "hora". Ordet tycks ha blivit allt vanligare idag, tillsammans med andra ord som: slampa, slyna, luder, fnask, fitta etc. Men vilka ord finns för den man som har "fri sex" - horbock? Om jag ser rätt så  är kvinnan väldigt långt ifrån att vara sexuellt jämnställd med mannen idag. Det mannen gör är manligt. Om kvinnan gör samma sak är hon en hora.

Vi minns Instragram upploppen:
"Två tonåriga tjejer åtalades i dag, misstänkta för att ligga bakom det Instagramkonto där andra unga hängdes ut som slampor".

Jag vet inte exakt vad dessa "slampor" hade gjort för fel eller om händelsen är en markör för en tillbakagång i tiden, d v s att det enda rätta idag, igen, är att kvinnan ska "hålla på sig"?

Kort tillbakablick:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1602&artikel=3401361
"På 60-talet kom P-pillret och "därmed kunde kvinnan själv ta kontroll över sitt sexualliv och bestämma när hon ville föda barn och debatten om fri sexualitet och kvinnlig frigörelse tog fart. I Sverige väckte Kristina Ahlmark-Michanek 1962 stor uppståndelse med en debattbok där hon bl a argumenterar för erotisk jämställdhet med mannen."

Vid denna tid bröt också Hippierörelsen fram med "Make love, not war! Naturlighet. Nakenhet. Fri kärlek. Boendekollektiv med eller utan fri kärlek. Kvinnor kastade sin BH och sina hämningar. Vissa började ta för sig på samma sätt som männen alltid hade försökt göra.




Sedan kom 80-talet och AIDSEPIDEMIN. Det där med fri sex började verka farligt. Individualismen växte sig starkare och det där med "Flower Power" och kärlek till hela världen var passé. MEN på krogar och dansställen frodades den fria sexualiteten som aldrig förr. Aids var ju ändå mest till för homosexuella? Inte behövde hetrosexuella bekymra sig? Kondomen undveks av männen - och förresten - hur kan man få på sig en sån när man är påverkad av alkohol? Vad fanns att frukta mer än Klamydia? Och den gick ju snabbt att bota med antibiotika.

Frågan sedan 80-talet och framåt handlade mest om VAR man skulle ha sex, inte OM. Jag, som tjej, upplevde det svårt att komma i kontakt med en man, på riktigt. De flesta ville bara ha ett one-night-stand och sedan bli av med horan, förlåt, kvinnan menar jag. Om jag gav efter för påtryckningarna kände jag mig totalt värdelöst efteråt och respektlöst behandlad blev jag.

Till tonerna av Magnus Ugglas låt revs min själ i bitar och självrespekten försvann gradvis - medan jag sökte verklig kärlek, men bara kunde få sex. Året var 1987:



"Jag tycker om dig nu - men tycker jag om dig sen?" sjunger Uggla. Svaret blev oftast Nej. Det obarmhärtiga dagsljuset visade knölarna på mina reumatiska händer och jag kastades i soptunnan.

Jag kom senare att ha ett par längre förhållanden, trots allt, men inte med svenskar! Där var det kört. Storbritannien var min räddning, för att mannen inte var aspackad eller för att inställningarna var annorlunda.
Den här killen kommer in lite på det: svensken super sig full på helgen och en halvtimme innan krogen ska stängas är det dags att hitta någon att para sig med, som ett djur.



Detta är inte en avhandling utan bara några reflektioner utifrån egna erfarenheter samt andra kvinnor jag pratat med. Det ser för mig ut som om kvinnan efter den sexuella revolutionen på 70-talet allt mer sexualiserades, exploaterades och drevs in i ett underläge i förhållande med mannen, på fler sätt än det bokstavliga!

De jag pratat med vill lära känna mannen INNAN de har sex. Men de får sällan chansen, vare sig på krogen eller via nätet.

"Mona" var ledsen för att nätdejten inte hade blivit kär i henne än. "Han säger att vi ska ta det lugnt."
"VA, utbrast jag. Menar du att ni alltså inte har haft sex än?" "Nej, sa hon. Sex hade vi första dejten." Mona letade efter en fast relation men efter ett par sex-träffar ville mannen inte träffa henne mer.
Kvällspressen säger att 50 % av de som träffas på detta sätt har sex första träffen: "Varför vänta när det känns så rätt?" Rätt för vem - kvinnan eller mannen? Han har rest långt och "måste" övernatta och det klart att vi ska ha sex, vi är väl frigjorda nu, eller? Jag tror att många kvinnor känner sig pressade att göra som mannen vill.

En annan kvinna träffade en man via nätet, som hon hoppades bli ihop med. Han ville också ha sex ganska så omedelbart. De träffades några gånger och hade en massa sex. Sedan upptäckte hon honom på ett fik, där han satt med en annan nät-dejt. Hon fanns liksom med på listan över alla dem som han skulle träffa. Han tillhörde dem som bygger nät-harem.

De kvinnor jag skrivit om och många andra letar efter en relation där man får chansen att bygga upp något innan man  har sex, men de eller jag har i stället känt att vi har blivit sexuellt utnyttjade, vi har pressats till att anpassa oss efter den traditionella mansrollen inom det här området. Jag har idag hoppat av den här karusellen eftersom det inte leder till någonting. Den sexuella revolutionen har övergått i en mansdominerad diktatur.

Jag efterlyser Romantik, Sensualitet, Respekt och Säker Sex. Jag undrar hur unga tjejer idag egentligen mår i det kyliga klimat som nu råder - kanske som i Petra Marklunds låt?;

https://www.youtube.com/watch?v=rmfZQpB2-9M
(fick inte in klippet, men öppna och begrunda texten!)

Texten tycks handla om ett krogbesök, med alkohol o efteråt kanske ONS. "Livet är meningslöst."Ja, om kärleken får dö bort och ersätts av engångsligg, analsex/oralsex/könssjukdomar - då är det verkligen meningslöst. Är kvinnan av idag mest ett sexobjekt, en gratishora - i männens ögon?

Kvinnan har lika stort behov av ett sexliv som mannen - MEN DET SER ANNORLUNDA UT!



Ibland kan jag önska att det fanns statliga bordeller så att alla de där männen som bara vill ha snabbsex utan fast relation kunde gå dit, BETALA FÖR SIG, och låta oss som vill lära känna en man på annat sätt än via rumpan få en chans! Petra sjunger "Änglarna gråter". JA, det gör de säkert, när de ser hur många tjejer dras ned i ett sexträsk av förnedring och gråter gör nog många hjärtan dagen efter.

Jag älskar Petras låt, som melodi, samhällsskildring, tidsmarkör och bön:

HÄNDERNA MOT HIMLEN! Vi behöver hjälp!