Translate

söndag 11 september 2016

Systemkollaps inom Vården



SJUKVÅRDSKÖERNA ALLT MER LIVSHOTANDE.

Bildresultat för kö

I länder med statsfinansierad sjukvård blir köerna längre än där man har privata försäkringar.

I Sverige har vi som föddes med sjukdom eller fick svår sjukdom som unga inte haft lov att teckna privat försäkring. Man har vägrat försäkra reumatiker. Idag kanske det går, men jag har inte råd att betala några tusen i månaden. Polyartrit är en väldigt dyr sjukdom. I Holland skulle kalaset gå på 2000 kr/mån. Är trött på rådet att köpa en försäkring. En hel del människor föds med handikapp och kan inte försäkras! (Dvs man får antagligen inte ut några pengar dagen D)

Även England har statsfinansierad sjukvård. Man klagar där på att det nu tar en vecka att få komma till sin husläkare!

Människor som insjuknat i andra länder blir ofta chockade då de kan få komma in på akuten efter 10 minuter!

Möjligheten av välja läkare gäller inte kön, religion eller etnicitet. På "min" vårdcentral finns nästan bara arabiska läkare. Hur validerade deras utbildningar är vet jag inte, bara att de aldrig gett mig rätt diagnos.

Så jag tänkte fly till en annan vårdcentral där kanske inte alla läkare är arabiska. Vi tycks inte kommunicera bra, men det var svårt. Jag fick tala med den ena hysteriska sköterskan efter den andra:

"VI TAR BARA AKUTA FALL! RING KL 7!"

"Jag har inte rätt att neka dig listning här, men KÖN ÄR 3-4 MÅNADER! Vi går på knäna."

Så där lät det på flera håll. En personal ringde upp mig en morgon och sa:

"NU HAR VI ÄNTLIGEN HITTAT EN TOLK SOM KAN URDU!"

Jag undrade om hon märkte att jag hade svenskt namn och talade flytande svenska?
Hon insåg att hon ringt fel, men talade om hur mycket tid hon hade lagt ned på att hitta denna tolk.

OCH? Jag vet att den administrativa bördan på primärvården har ökat och nu förstod jag att det tog avsevärd tid att leta efter tolkar. Så lång tid att somliga svenskar inte kunde få tillträde till VC, t ex jag. Jag befann mig i skuggan av otaliga invandrare med otaliga tolkbehov. Var jag bortträngd och utbytt? Det såg inte bättre ut.

Man har fortsätt att skära ned på vården medan tiotusentals migranter har strömmat in Trestad.
Hur ska det gå ihop? Det klart att det inte gör! Om jag blir sjuk och måste vänta 3 månader på ett VC-besök så är detta helt absurt. Om jag då åker till akuten så vet jag att jag blir utskälld och utkastad, inte bara jag, vi är många som blir det. En bekant fick genomgå denna behandling (för att effektviserar akuten en. påbud ovanifrån. Han dog en månad senare i cancer

Om någon är helt täckt av blod efter bilolycka så får ju den komma in - i detta liv eller nästa.
Men alla sjukdomar blöder inte.

Det finns två vårdcentraler kvar att ringa, men jag orkar inte höra skriken från ännu en utbränd sköterska!

Om jag kunde åka till Skottland så skulle jag omedelbart hamna på besiktning på vårdcentralen och få en egen husläkare. Om något var fel skulle jag få gå dit var tredje månad för att FÖREBYGGA t ex cancer. Förebyggande vård - en motsvarighet till bilbesiktning - krävs för att jag ska slipp se folk falla som furor runt omkring mig. Hjärntumörerna tycks oftast dö utan att vården fattat något. Man har inte råd med MGR.
Den ärftliga hjärtinfarkten i min släkt blev inte upptäckt i tid. Nu är så många jag älskat döda.
I t ex Holland  blir 70 % upptäckta redan som barn. Detta kallas förebyggande sjukvård.

Friska människor tror att det är 3-månadersgaranti till specialist. Jo, det stämmer. Men de som har kroniska sjukdomar knuffas långt bort i kön, ca 2-3 år. Det är ingen förbättring, bara en omfördelning.

Jag fick faktiskt träffa en arabisk allmänläkare nyligen, men han trodde knappt på något jag sa om mina lungproblem. Jag insåg att journaler från lungkliniken, kanske inte heller reumatologen, gått in i primärvårdens datorer. Så det blev katastrof. Jag talade om uttorkade lungor och Sjögrens syndrom. Han korrigerade mig och sa att det hette Aspergers syndrom. Jag undrade om jag hade råkat hamna på psyk och påpekade att jag kommit dit med mina kroppsliga besvär.

Men jag gav upp. Ska detta system fungera, som är felbyggt i grunden, så MÅSTE ALLA journaler från ALLA specialister gå in i alla datorer. I mitt fall tycks bara gamla journaler från psykiatrin gått in. Vilken förnedring - att sitta framför någon som tror att jag hallucinerar.

Men jag får kämpa. Ringa IVO eller andra och undra om jag själv måste samla in alla röntgenplåtar och utlåtanden för att be VC att scanna in dem.

Jag är tacksam för min nya proteshand, för det man ännu kan få, särskilt före 65, men vården i stort är som TITANIC
på väg att kollidera med ett isberg. Allt fler patienter, allt mindre vård, allt fler som kommer att dö i förtid

https://m.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10153823543783231