Translate

fredag 14 februari 2014

De Tiggande Rumänska Romerna


FD SLAVAR, UTAN MARK, UTAN EGENDOM, UTAN PENGAR, UTAN VÅRD (bild från Rumänien)



Jag är en av de förvirrade svenskar som inte vet vad jag ska göra med all denna nöd som växer fram: tiggande romer och kåkstäder. Jag ger en slant, för att det känns rätt, för att de ÄR hungriga och hemlösa. Vad den rumänska ambassadören tycker om detta bryr jag mig inte om, för Rumänien gör sannerligen inte vad de ska för de mänskliga rättigheterna.

Problemet är inte lättlöst, men jag känner ett behov av att förstå: Vad händer här? Varför? Varför kommer de hit och varför kommer de genast tillbaka om de skickas "hem"? Vissa svenskar känner förakt och lösningen är enkel: Kasta ut dem! Innan man dömer är det bra med lite kunskap. Det här inlägget handlar om att öka förståelsen, som ju utgör grund för att ana lösningar.

Jag umgås med en inneboende svensk rom och en diakonissa som vigt sitt liv åt Rumänien och startat barnhem där, adopterat handikappade barn och tagit hand om en romsk familj under flera månaders tid i hopp om att mannen skulle kunna få ett jobb. Men nej, utan språk och utbildning fanns ingenting att få och hon kunde ju inte försörja dem för evigt, så de måste åka hem till Misären.

Det trasslade också med sjukvården, som de behövde. De, liksom övriga romer här, saknade Europeiskt sjukförsäkringskort. Enligt min kontakt är det bara de rumäner som haft en anställning hemma, som fått ett sådant kort. De flesta romer är arbetslösa, så de saknar kort. Detta ville inte den rumänska ambassadören gå in på  i TV - hon gick runt problemet.

Det jag skriver nu är alltså grundat på samtal med dessa insatta personer + en hel del googlande. De människor på nätet som har för bråttom med att hitta en åsikt letar snabbt upp en Youtube-film som är turistinformation. Gissa om den filmen är vacker! Det klart att det finns vackra städer och rumäner som har det hyfsat bra. Det finns t o m ett mindre antal romer som har det bra, det kan röra sig om en "byhövding" eller en berömd spådam. Och har romerna pengar så bygger de genast ett enkelt hus, men i starka färger med tinnar och torn.

Men det är ju hela bilden man behöver ta in - om man är intresserad av att förstå hur människor vill ta sig hit för att frysa i kylan, förödmjuka sig genom att tigga på gatan, och leva under inhumana förhållanden i ruckel.

SÅ - VARFÖR KOMMER DE HIT? VAD ÄR BÄTTRE HÄR?

- De får lov att tigga (inte i Rumänien m f l länder)
- De kan tigga ihop pengar till en stor hamburgare och få äta sig mätta. Annars går de ofta hungriga hemma. Att bli proppmätt - vilken lyx!
- De kan söka sig in i köpcentrum och värma upp sig. Detta är inte tillåtet i Rumänien. Där är de portade.
- De kan få kläder, skor eller annat av snälla volontärer. Många har inga skor eller kläder. De som kommit hit har ofta gjort det med bistånd av sin "stam". Andra romer skickar hem pengar till Rumänien så att närstående har råd att ta sig hit och tigga ihop pengar till sådant som de sedan tar med sig hem för att t ex förbättra sina hus.

Denna starka sammanhållning inom romska storfamiljer är något vi ensamma svenskar har svårt för att förstå och därför tänker många: "Vadå, de kan ju inte vara fattiga som har råd att ta sig hit!" SMS-lånefolket har ju ingen att vända sig till för att låna 1000 kr,  men den romska kulturen är helt annorlunda, med starka band mellan individerna.

Min diakonissa sa att de ofta använder sig av ett förenklat sätt att snabbt kunna skicka en slant till nära och kära där hemma, denna sajt:
http://www.westernunion.se/se/

Givetvis har många kommit med hopp om jobb. Jag pratade med en sådan man. Han förstod inte att de där enkla jobben, som att gräva diken, röja sly eller annat praktiskt inte finns, eller bara för vissa som går på bidrag. Bidrag i stället för lön? Mannen skakade på huvudet. Han kunde inte tro det var sant. Det liknade ju det slaveri romerna så länge levt i.

Sedan finns det ju de som stjäl, ett fåtal. Mitt intryck är att rånarligorna är vanligare i Sydeuropa.
De stjäl för att enda alternativet är tiggeri, inte jobb, p g a låg utbildning och diskriminering.

HUR ILLA ÄR DET DÅ I RUMÄNIEN, T EX MED BOSTÄDER?

Det här klippet, på engelska, går för fort tycker jag, men vad det berättar om är att romernas kåkstäder rivs ned inte bara i Sverige utan också i Rumänien! Sedan erbjuds dessa romer ev. statligt byggda betonglängor, segregerade, långt utanför något samhälle, på mark som är förgiftad, ligger nära skog med björn och varg, är obrukbar på alla sätt. Detta agerande leder inte till skolgång och integration.


I filmen syns också egentillverkade hus. De är oftast tillverkade av torkad jord och halm, med plåttak på. Vid översvämning faller ju huset ihop, så det gäller att hitta en torr plats. Det som ofta, inte alltid, saknas är el, vatten och avlopp. Det vanligaste är att man får gå någonstans för att hämta vatten. I stället för fönster av glas blir det plast. Man får försöka hitta lump och sådant som går att använda att sova på.

Fast frågan är då hur länge man får bo där innan huset ska bort ...

VARDAGEN FÖR DE FATTIGASTE

- Man går ofta halvhungrig.
- Lever på barnbidrag, vilket inte räcker till hela familjen.
- Många saknar skor och hela kläder
- Barnen kan inte gå till skolan p g a detta plus att det saknas pengar till skolmaterial.
- Man kämpar mot sjukdomar och svag hälsa.
- Man är kreativ för att förbättra huset, värma det, hämta vatten, skaffa mat från välgörenhetsorganisation eller kommun. Men man lever i slum och förtvivlan.

Akutvård kan man ev. få, men annars brister det: segregering av romer, av handikappade, korruption, läkarbrist osv. Hälsan är dålig. TBC, kolera och HIV är några spöken. Handikappade barn får mestadels klara sig utan rullstol. Det saknas leksaker, stimulans, TV osv. Det filmklipp som gjorde mig allra mest ledsen var detta. Tja, det finns tre st. om man vill se alltsammans, men det gör ont i själen.

Det förekommer ett barn i filmen som inte kan gå eller använda armarna. Hennes "arm" är en pinne i munnen!! Hennes säng är nedlegad, rutten och uppäten av diverse parasiter och smådjur. Goda människor försöker förbättra huset något:




ROMERNAS BAKGRUND, bra att veta innan man dömer!

Romerna kom till Europa på 1300-talet, ev. hade de flytt från muslimer i Indien och många hamnade i just östra Europa. Deras kunskaper som hantverkare var användbara, så även om man inte accepterade dem så fick de stanna kvar i b l a Rumänien ändå - som slavar! I hundratals år var slaveriet vanligt och det upphävdes inte förrän i slutet av 1800-talet. Att gå från slaveri till integration med rumänerna var och är inte lätt. Här skulle ju staten behövt ge de fd slavarna bostäder, bidrag, skola och utbildning rakt av, för att göra dem självförsörjande. Men insatserna var få och det mesta är ännu ogjort. Fy på er, Rumäniens ledare!

Åsiktsbalans: vissa stammar kan vara svåra att integrera: De håller benhårt fast i sina gamla seder och bruk. Avvikande sätt att klä sig leder ju t ex till svårigheter att bli anställd.

Jag får plötsligt upp en bild i huvudet: En isbjörn på ett flytande isflak, omgivet av hav. Vad ska han göra? Var är isen, och sälen? Klimatet har förändrats. Isflaket tinar upp helt och björnen drunknar.

Nomadfolkens anpassning till bofasta och "normala" har varit svår och för vissa allt för svår. Jag kan inte annat än att se dem framför mig alla på en gång: indianerna, inuiterna, samerna, romerna och aboriginerna. Sedan känner jag sorg, för att världen förändrades på ett sådant sätt att deras livsstil inte längre passade in. Sorg över den moderna, överexploaterade, stressade, oandliga, materialistiska och individualistiska värld som blivit "det enda rätta". Fast, den känns märkligt fel ...

 Jag skulle egentligen också föredra att få leva i en stam, klädd i vackra färger, få dansa, sjunga och spela än att sitta ensam och välanpassad i en fin bostadsrätt med ett fint jobb.