Translate

måndag 25 mars 2013

Kristendom - New Age

I slutet av 90-talet sköljde en stor våg av Nyandlighet fram över Sverige. Ingen av oss kunde blunda för alla de böcker, cd-skivor, föredrag och kurser, som utannonserades överallt.

Det jag menar med New Age är: En mängd nya tankar, som fångar upp gamla tankar men anpassade till nutidsmänniskan. Esoteriken, naturfolksreligioner och österländska religioner bidrog till många tankar.

Nutidsmänniskan vill ha rätt att tänka själv och vill kunna välja fritt utan att stå under en auktoritet som bestämmer hur hon ska leva. Hon är stressad och pressad på många vis och söker sätt att må bättre till Kropp, Själ och Ande. Hon kan inte nöja sig med teologi utan behöver konkret hjälp att klara av vardagen b l a genom diverse avslappningsmetoder och tankestrategier.

I Sverige slog ateismen igenom under 30-50-talet, som en reaktion mot den lutherska kyrkans dominans . Männniskor blev "fritänkare", d v s tog sig rätten att ifrågasätta allt, inklusive Guds existens.

Min mamma var en sådan fritänkare som revolterade mot den svarta och hotfulla gudsbild hon hade tvingats växa upp med. På söndagarna var alla klädda i svart och trots att hon var barn fick hon absolut inte leka på sabbaten utan skulle gå flera mil, ibland i djup snö, med sina föräldrar till kyrkan. Där fick hon höra långa predikningar om Synd, Skuld, Straff och Helvetet. Resten av dagen fick hon lyssna till pappans bibelläsning. Han läste upp vad som helst, även sådant som inte lämpar sig för barn. Hon kände kyla, inte kärlek och ägnade sedan livet åt att fly långt bort från den straffande guden. Denna typ av luthersk tro på den Svenska Västkusten kallades Schartaunism:




Men, efter några decennier utan Gud började det kännas lite tomt i många hjärtan. Materialismen och vetenskapen ger inte svar på de existentiella frågorna. Vissa saker låter sig inte förklaras via microskop, teleskop, matematik eller kvantfysik. Det fanns andliga behov men de behövde mättas på ett sätt som inte kastade tillbaka nutidsmänniskan till medeltiden. Och därför kom de nyandliga tankarna att strömma in i de tomrum som fanns i svenska folkets hjärtan. T o m min mamma, som normalt sett bara läste blodiga deckare var plötsligt intresserad läsare av böcker som "Många liv, många mästare" och "Den nionde insikten". Det hade jag aldrig kunnat tro!

Det som jag och många andra kristna hade att ta ställning till - eller blockera ut - var böcker skrivna av författare som läst in sig på "A course in Miracles", tron på att människor kan ha kontakt med änglar, se auroror, ge reikihealing och utveckla "det sjätte sinnet" betydligt mer -  främst genom meditation. Alternativa terapier fanns det att testa, positivt tänkande, affirmationer, Mind control, Mindfullness, Wellbeing och en lång rad självhjälpsböcker som utlovade lycka om man bara gjorde som det stod i dem.

Jag befann mig en gudstjänst i en frikyrka, som förklarade krig mot New Age och Djävulen! Predikanten förbannade de onda andar som låg bakom allt det som nu hände. Frågan var om han hade tagit reda på exakt VAD de nya tankarna bestod i och om han hade koll på vilka domoner som eventuellt befann sig i den lokal han själv predikade i? Onda energier ansamlas lätt där det finns högmod, självrättfärdighet och starkt dömande attidtyder.

Det fanns andra sätt att möta den nya vågen och det vara att göra som baptistpastorn Harry Månsus. Han var den drivande kraften bakom baptisternas förnyelsecentrum i Stockholm - BROMMADIALOGEN.

 http://www.brommadialogen.se/brommadialogenstartsidan/bakgrund.4.7671d7bb110e3dcb1fd8000143440.html

Han skickade ut en inbjudan till DIALOG MED NEW AGE! Vi som ville fick komma till en weekend och lyssna till författare som Johan Wretman och Thomas Frankell samt mediet Anna-Lena Wikström. Sedan kunde vi själva analysera, känna efter och ta ställning till det som sades. Detta var verkligen beundransvärt gjort av en ovanligt god och klok pastor! Han sa att vi kanske kunde "låta oss befruktas av VISSA av de nyandliga tankarna" - inte alla. Bibeln talar om "att skilja mellan andar". Det är rätt arbetssamt, men enda vägen, ifall man inte vill låsa fast sina tankar permanent.

Jag var en av dem som absolut ville komma, även om jag nu hade 500 kilometer att resa till Stockholm.

Lokalen var full med förväntansfulla människor, nyfikna och glada. En av dem var den omdiskuterade prästen Ma Oftedal, som ju kom att hänge sig åt mycket avancerade experiment med andevärlden. Jag tycker mycket om hennes öppenhet, samtidigt som jag ser riskerna. I andevärlden finns det både ljus och mörker, så man behöver ha tekniker för att skydda sig mot det onda.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ma_Oftedal

I lokalen befann sig också en man från Maranata, extrem högerkristendom. Han började strax att hoppa, skrika och uttala förbannelser över de församlade. Hans ansikte var tomatrött av ilska. Han skrek ut att det som nu hände var ett bevis på Jesu återkomst och jordens undergång. Talarna och lyssnarna var alla falska profeter! Vakterna fick bära ut honom.
Snacka om en dynamisk publik! Den minst tråkiga sammankomst jag någonsin har varit med om!

Det var uppenbart att den mycket arga mannen också var mycket rädd - och frågan är om rädslan vi har för varandras olika livsåskådningar kan bära någon god frukt? Jag tror att Gud bor i varje öppet och kärleksfullt människorhjärta.

SWEDEN´S GREATEST NEW AGE PERSONALITY - THE ONE AND ONLY - DILEVA!