Translate

måndag 22 juli 2013

PROSTITUTION - NOLLVISION ÖNSKVÄRD?

I mina inlägg om missbruk berättade jag om det holländska upplägget med skademinimering. Jag åkte dit för att kolla upp att det jag läst var sant och jo, det verkade så.

Sverige sysslar inte med skademinimeringar inom några sociala sektorer, vad jag vet, utan Sverige sysslar med att vara det stora världssamvetet: Se på oss! Vi tillåter ingenting - utom Systembolaget.

Vi tänker dessutom utrota prostitutionen, världens äldsta yrke, från kartan. Ja, den är redan på väg att försvinna p g a kriminaliseringen av sexköparna. Se bara hur antalet prostituerade på gatorna har minskat! (Och var är de nu - nätet?) DEN SVENSKA MODELLEN fungerar! Men gör den det? Häromdagen hölls demonstrationer EMOT denna modell i flera storstäder världen runt:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=5596329

Det finns alltså många som anser att de som säljer sex enligt denna modell far illa!

Vad är problemet? Jo, att de prostituerade, trots allt, tvingas under jorden, utan beskydd och säkerhet för sina liv, har svårt för att bedriva sin verksamhet inomhus eller behålla en lägenhet, tvingas till extremt korta förhandlingar på gatan, utan tid att bedöma situationen. Kanske hoppar hon, för att mannen inte vill åka dit  snabbt in i bilen, där det sitter tre män som sedan våldtar henne.

Nyligen hördes kanadensiska sexarbetares röster i etern. De är inte heller nöjda. Deras verksamhet är HELT kriminell, vilket gör deras livssituation mycket farlig och svår. De fryser och far illa där ute på gatorna. De vill ha en total legalisering eller åtminstone den svenska modellen - fast de kanske inte greppat vad den innebär.

http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3304&grupp=6380&artikel=5583484

De svenska sexsäljarnas åsikter är svåra att hitta i massmedia. Får de över huvud taget komma till tals? Det är ju mest dem det handlar om. Det är inte DE som säger att vår modell är fantastisk, det är de höga politikerna, förstås. I den mån jag stött på åsikter från tjejerna så är de negativa. Man saknar säkerhet och stöd.

Under min vistelse i Nederländerna strövade jag b l a genom Red Light District. Jag stannade framför ett fönster, på håll, och försökte avläsa kvinnan i fråga. Traffickingoffer? Frivilligt? Hur mår hon? Hann inte "läsa" klart därför att mitt sällskap ville gå vidare. "Ta ett kort!" sa hon. Hon fattade inte vad jag höll med, men jag tog det där fotot för att jag inte hann tänka.

Några steg senare hann polisen ifatt mig.


-   DO YOU SPEAK ENGLISH???!!!
-   YES, I DO, AND I'M A VERY FAST LEARNER TOO!
-   YOU ARE NOT ALLOWED TO TAKE PHOTOS HERE!
-    I GET IT! I WON´T!


Här lärde jag mig något viktigt: Dessa kvinnor, som befann sig inomhus, i bordeller, stod under kompakt bevakning av polisen. Gör de svenska sexsäljarna det? Nej!



På juldagen åkte jag med häst och vagn genom ett sovande Amsterdam. Guiden sa, när vi åkte genom Red Light District:

-    Idag är det stängt här. De prostituerade är nämligen hemma och firar jul med sina familjer.

Jag blev chockad. Vaddå? Semester? Familj? Har de sånt? Vanliga jobb, med lagstadgad semester, kanske rent av avtalsenlig lön? De svenska sexarbetarna har väl sällan familj, lägenhet eller barn? Får hyresvärden veta något tar han både lägenheten och via soc - barnen.

Jag tog reda på att holländskorna fick gå på hälsokontroller varje månad, fick kondomer, lätt fick kontakt med kommunen eller med frivilligorganisationer om de ville ha stöd och hjälp till omskolning, drogavvänjning eller annat.

Jag kom fram till att, även om prostitution inte är särskilt önskvärt, så kommer det alltid att finnas och för dem som utövar det är det bästa att:


  1. de får vistas inomhus i t ex bordeller
  2. de får skydd av vakter eller poliser
  3. de får ha viss yrkesstolthet och taxerad inkomst
  4. de accepteras och integreras i samhället
  5. får leva så normalt som möjligt, t ex med partner och barn
  6. samhället vet var de finns så att de kan reglera verksamheten
  7. att de har papper som visar att de är godkända yrkesutövare och inte trafficking-offer
  8. att deras fysiska hälsa kontrolleras regelbundet och att de kan få hjälp med själen ifall en traumatisk bakgrund är orsak till yrkesvalet, självklart också behandlingshem vid missbruk.


En video med en komiker som använder lite väl grovt språk för min del - men han säger i alla fall rakt av hur det egentligen är, sätter detta med sexköp i ett vidgat sammanhang. Om man slutar moralisera en stund och bara SER verkligheten som den är så är det ett mycket bra utgångsläge för ev. problemlösning. Skademinimering handlar inte om att acceptera ett visst samhällsproblem utan att se till att skadan blir så liten som möjligt.