Translate

måndag 23 januari 2017

Ej fungerande DATASYSTEM I NÄL-OMRÅDET!

SJUKVÅRD UTAN FAST HUSLÄKARE KRÄVER BRA DATASYSTEM!

Min erfarenhet av engelsk sjukvård är att man har EN husläkare, som skriver remisser, tar emot svaren och sedan träffar patienten för att lägga pusslet, d v s utlåtanden från olika remissinstanser. Man måste givetvis se till helheten för att kunna ge rätt diagnos och behandling.

Svensk sjukvård har varit hopplöst dålig under min livstid. Man ser till en del av mig och bortser från de övriga - och mycket riktigt blir det fel diagnoser och behandlingar eller ingenting alls.
Ju fler sjukdomar man får desto farligare blir det ju om en läkare skriver ut medicin, som är helt fel med tanke på övriga sjukdomar eller förordar en behandling som är katastrofal med tanke på sjukdom X, som han inte har grepp om.

MITT NYÅRSLÖFTE VAR ATT HITTA EN BRA VÅRDCENTRAL, famlande efter ord för det lidande jag haft några år nu med sjöblöta, svettiga nätter. Jag orkar bara inte fortsätta så här, så jag övergav min "arabcentral" som ville ge mig elchocker p g a infekterade lungor. Det klart de inte visste att jag hade det. De visste aldrig någonting. Och språkförbistringen ...

Jag ställde mig i kö hos den mest europeiska vårdcentralen i stan eftersom jag har bättre erfarenheter av europeiska läkare. De har kanske fått bättre utbildning?

För att ge dem en chans att hjälpa mig begärde jag överföring av journalanteckningar för en rad enheter på de två sjukhusen i området. Jag skrev noggrant ned allt jag ville skulle finnas tillgängligt i deras dator. Tänk så infantilt av mig! Jag trodde alltså att detta var möjligt i dagens IT-värld, men det var det inte, inte i Uddevalla.

När jag satt där med den nya läkaren och berättade om bakgrunden till mina problem så bad jag henne klicka på lungkliniken, så att hon fick se fakta med egna ögon. Hon förklarade att det inte gick.
Inte gick???

- Nej, allt det där du bad om är beställt och finns i ARKIVET!

Informationen arkiverad???? Och HUR skulle vi då kunna lägga pusslet, med pusselbitarna liggandes i en låda i Regionsarkivet i Vänersborg?

- Jag kan beställa in materialet från lungkliniken till nästa träff, om en vecka, då jag också fått svar på de blodprover du ska ta.

Jag stirrade apatiskt på den unga läkaren framför mig och lät hoppet fara. Mitt dilemma kan handla om en rad faktorer som berör många olika enheter jag har besökt. Att jag nästan har tappat rösten (halskliniken) kan vara kopplat till lungproblem o sömnproblem samt givetvis till Reumatologen. Mina infektioner - Infektionsavdelningen. Med andra ord behövs en stor låda med pärmar från Arkivet. Om det nu är pärmar och papper vi talar om? Det låter som stenåldern för mig och jag är djupt chockad över att man inte kunnat skaffa ett heltäckande dataprogram.

Om man möter en läkare, som inte känner till alla ens sjukdomar, och man kanske bara träffas några få ggr - HUR sjutton ska då verklig sjukvård kunna bedrivas? Svenska läkare är ju till sin natur oerhört skeptiskt lagda och tenderar att ifrågasätta allt man säger. Därför måste bevisen finnas där. Särskilt som det står i alla datorer att jag har psykiska problem (AS, depressioner, ångest) så ligger jag taskigt till och har ofta bara viftats bort även då jag hade infektion i lungorna och vara nära att kvävas, eftersom ångest kan yttra sig i tryck över bröstet. Lung-kliniken kan bevisa att min KROPP är sjuk, utan bevis är jag körd.

Om läkarna visste, bevisligen, att jag har haft svår ledgångsreumatism i 42 år så borde de inse att min kropp är slutkörd med obefintligt immunförsvar och att då vifta bort det mesta med att det nog är psykiskt är helt enkelt korkat, om läkaren kollat vad min reumatolog har skrivit om SVÅR RA. Men det står väl inte i datorn hur det är med min RA och jag är väldigt välopererad och supermedicinerad så allt syns inte utanpå. Det är nu de inre organen börjar ta stryk.

Jag har kollat upp detta med datasystemen i landet och Stockholm skröt med att alla specialistbesök går direkt till vårdcentralens dator och därför kan man bilda sig en helhetsuppfattning snabbt. Hoppas man talade sanning.

Sedan varierar det kraftigt i olika delar av landet, från att vissa läkare drunknar i en uppsjö datasystem till dåliga eller obefintliga system. Vad är problemet? Finns det ingen IT-kompetens att upphandla eller inga pengar? Jag gissar på det senaste.

ALTERNATIVET TILL EN FAST HUSLÄKARE  ÄR ETT HELTÄCKANDE DATASYSTEM ANNARS KAN VÅRDEN INTE FUNGERA FÖR MULTISJUKA! DETTA ÄR EN KATASTROF!

Några länkar:

http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2013/11/Daliga-datasystem-knacker-sjukvarden/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=125&artikel=6181285

Ovanstående länk gäller ej samordnade datasystem på NÄL:s olika avdelningar, vilket ledde till dödsfall. Den ena handen vet inte vad den andra gör.

Nedanstående länk bestyrker att det mellan olika enheter på sjukhusen samt vårdcentral kan vara 0 digital kommunikation. Vårdcentralen får då begära in PAPPER via post eller fax, eller i mitt fall via arkiv, då jag varit sjuk större delen av livet. Ordet för detta förfarande är också i länken: STENÅLDERN!

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/det-har-innebar-en-risk-for-patienterna

JAG ÄR ARKIVERAD FAST JAG INTE ÄR DÖD ÄN!!!

Bildresultat för gråter