Translate

torsdag 2 mars 2017

En splittrad, schizoid sjukvård, men Jag är EN HELHET!

Det har inte gått att skriva på ett tag för att jag hamnat i chock över min förlorade röst. Är så trött på mitt ständiga harklande och kan tänka att omgivningen är det ännu mer.

Jag längtar varje dag efter en kallelse till reumatologen, specialisten på Sjögrens syndrom. Skulle fått komma för ett halvår sedan, men det har inte gått p g a läkarbristen. Sedan misstänker jag att de med privat försäkring går före, särskilt som jag kanske har den bästa läkaren i landet. Orsaken är att sekreteraren har ringt upp några dagar och erbjudit avbokad tid nästa dag kl 8 eller 9. Det finns alltså folk som kan unna sig avbokningar, folk som kan välja o vraka???

Tyvärr har jag sagt nej p g a mina sömnproblem och att de gör mig så grötig i huvudet om jag stiger upp kl. 5-6 att ett meningsfullt samtal inte går att föra med mig då. Och jag har heller ingen chans att ligga pall 24 timmar före besöket på morgonen, vilket kan vara ett sätt att klara det.

I grunden är jag tyvärr en gedigen nattmänniska. Hjärnan funkar bara kväll o natt. Tyvärr! Har ärvt det av mamma. Många intellektuella eller konstnärliga funkar på det sättet. Obotligt!

Jag har kämpat mig igenom de oändliga telefonköerna på morgonen en timme. Jag har stått flera månader i vårdköer till vårdcentral och halsavdelningen. Dessutom kallades jag för nya cellprovtagningar.
Och plötsligt rasade en massa sjukvård över mig på en och samma gång. Too much! Jag hade svårt att orka med all sjukvård för att jag är sjuk! Jo, så knepigt kan det bli, särskilt som all vård ska ske för förmiddagarna och man ska resa hit och dit för att få den.

RESULTAT:

VÅRDCENTRALEN:

Dina blodvärden är i topp! Kunde inte vara bättre! (Sänkan är förhöjd p g a ledgångsreumatism, men ...) Kände mig totalt FRISKFÖRKLARAD. Men har fått intrycket att så är det för många som går till VC. Sedan dör de plötsligt av en hjärntumör.

HALSLÄKAREN:
Sjögrens syndrom har brutit ned halsens slemhinnor så att du har svårt för att tala, särskilt som det ligger slem  på stämbanden. Inga förklaringar till detta gavs eller någon medicin. Det finns ingen bot. (Men enl. VC är jag som sagt kärnfrisk)

GYNEKOLOGEN:

Proverna visar att din livmoder är röd, irriterad och inflammerad. P g a detta kan vi inte säkert avgöra om det är nya cellförändringar på gång. Återbesök om ett år.

Detta besked kom med brev, annars skulle jag velat fråga: Det är möjligt att jag haft det så här i mer än ett år och ska ha det så i ett år till. Är det normalt att bara gå omkring med en inflammerad livmoder, riskfritt, oproblematiskt? Och som vanligt, inget penicillin eller så?
Livmodertapp och livmoderhals är redan borttagna för att undvika cancer. Nu står livmodern på spel.

Eftersom jag blev dödssjuk efter livmoderhalsoperationen och aldrig kom igen efter infektionerna så tror jag inte så mycket på att jag kan överleva en livmoderoperation. Har slut på mitt immunförsvar.
(Men enligt VC är jag som sagt kärnfrisk!)

SAMMANSTÄLLNING:

Enligt vårdcentralen är jag en kärnfrisk människa med ledgångsreumatism (som går omkring med en inflammerad livmoder med cancerpotential, inte kan sova p g a uttorkade lungor o feber och knappt kan tala p g a Sjögrens syndrom.)
Ja, ja, svenska vårdcentraler har sitt besynnerliga sätt att se på människan. Det finns inga problem förrän man är död, d v s det är väl just då som jag inte längre har några problem med kroppen.

Jag är så förvirrad av dessa bedömningar av mitt tillstånd att jag föredrar att fokusera på något helt annat än min kropp.
Jag blir ändå 66 år i morgon och JAG HAR LEVT MITT LIV! Vissa saker gjorde jag fel, men det jag är mest stolt över är det jag kunde göra för ett fåtal människor: hjälpa dem till ett värdigare liv.

Allt som har med kärlek att göra, till Gud, mig själv eller andra människor - det bär jag i mitt hjärta, med stolthet. Min bror dog vid 69 och han gjorde också allt för att förverkliga sig själv fast inom andra sfärer än jag. Jag är tacksam både över de år han fick och de år jag hittills fått!