Translate

söndag 16 mars 2014

Tack och farväl - SPENSHULTS SJUKHUS!




Jag skrev tidigare ett blogginlägg som jag nu har raderat. I samtal med min reumatolog hade jag fått uppfattningen att Spenshult från år 2015 enbart tar emot patienter med privat försäkring.  Men så var inte fallet. Det är snarare så att Spenshult går under efter sommaren 2015. När jag var där förra veckan för att förbereda en operation fick jag veta att den måste genomföras nu på våren. Operationerna kommer därefter att utföras i Halmstad av Capio Movement.

En upphandling har ägt rum och det brukar ju vara så att man sluter avtal med det företag som kan erbjuda billigast vård, vilket i det här och många andra fall bli CAPIO. Kvalitén ska förbli lika hög, lovar man, trots att vården nu blir 5 miljoner billigare per år, men det där tror jag inte ett dugg på. Kvalitet och hög bemanning kostar pengar, så är det. Kvalitet har alltid kostat lite mer.

Forskning, sluten vård, rehabilitering, operationer mm strös ut på olika plaster i Halland. Redan detta är en stor nackdel. Att ha allting samlat på ett ställe, i en mycket vacker miljö, är självklart det bästa.

Den anrika, fina herrgårdsbyggnaden ska säljas. Till vem? Reumatikertidningen skriver att rehabilitering ska fortsätta finnas på Spenshult men då byggnaden ska säljas låter detta för mig märkligt? Tycks få motstridiga uppgifter när jag googlar.

Mitt besök på Spenshult nyss var det första men gav ett mycket positivt intryck. På kort tid fick jag där träffa en sköterska, få EKG utfört, samtala ordentligt med kirurgen om vad han skulle göra med min högerhand. Goda nyheter var att höger handled inte längre behövde opereras eftersom skelettet han stelnat till allt mer, d v s stabiliserats, och därmed minskar risken att handen vrider sig åt höger och drar med sig fingrarna i fallet.

Fick även ett samtal med narkosläkaren. För första gången i mitt liv! Jag förklarade min paniska skräck för att man skulle försöka ge mig nervblockad mot min vilja (vilket tidigare har skett).

- Jag blir inte bedövad av nervblockad för att jag har viss autism, d v s ett annorlunda nervsystem.
Vågar du tro på det? Jag har neurologiska störningar som påverkar bedövningsmöjligheterna.

- Ja, varför skulle jag inte tro på dig? svarade läkaren med ett stort leende. Du har ju skrivit: Önskemål generell anestesi.

- Javisst, menar du att min önskan beviljas och respekteras?

- Självklart, sa hon, och lät sitt ansikte lysa emot mig. Trygghet.

- Jag är mycket smärtkänslig och klarar inte av ännu en smärtchock, ledoperation nr. 19. Jag måste få morfindropp för att orka. Går det att få?

- Visst, vi ska ge dig vad din kropp tål, inte mer.

När alla frågor var ställda och besvarade fikade jag och min son i det trevliga caféet och tog en promenad i de vackra omgivningarna. Jag kände både glädje och sorg inom mig. Glädje: Jag visste att jag var i goda händer och hade ju redan bevittnat den effektivitet som fanns här. Sorg: Sommaren 2014 kommer jag knappt alls att få uppleva, eftersom jag måste opereras och inte kan köra moped på hela sommaren, d v s sällan få komma ut i naturen. (Kan inte gå långt) Jag trodde att verksamheten skulle löpa året ut, inte t o m våren bara.

Bra, högkvalitativ sjukvård ska nu gå i graven. Och ersättas av vaddå? Av RISKKAPITALBOLAG:

 vinstdrivande vårdföretag, vars primära mål är att sno åt sig så stor förmögenhet som möjligt, på bekostnad av sjuka och svaga. Spenshult förlorade upphandlingen därför att Capios anbud var 5 miljoner billigare - väldigt lite pengar i sammanhanget. Jag ser det som en katastrof eftersom jag läst och hört allt för mycket om Carema-skandalerna: människor i mängd har dött av vanvård. Capio har köpt upp Carema. För att bli av med dåliga rykten byter man namn då och då. Äldreboende drivna av Carema kallas visst Vardag nu. Kul. Men de gamla kommer att svälta ihjäl lik förbannat.

En länk till ansvarig på Spenshult med lika pessimistisk syn på skeendet som jag har:

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=5696673

En artikel nedan beskriver sanningen som den är.
Capios vd Thomas Berglund har i en intervju med Affärsvärlden sagt att ”Sjukvård är lite som McDonalds”. Kan man anta att det nya "Spenshult", Capio Movement, kommer att bli lite som McDonalds? Onyttig snabbvård som man bör undvika?

http://www.nt.se/arkiv/2014/02/05/Tidningsdebatt/9463231/Capio-ndash%3B-en-vinstmaskin-p%E5-skattepengar.aspx

Det finns säkert hundratals exempel på vårdskandaler som har att göra med Carema-Capio:s vårdcentraler. Här är ett:

http://www.expressen.se/nyheter/fick-diagnosen-fet---men-hade-lungcancer/

Det man inte gjorde i detta fall och tusentals andra fall: Man skickar inte patienten till röntgen, därför att det kostar pengar! Dessa vinstdrivande företag måste ju spara och låta det stanna vid en snabb, enkel undersökning med blodprov. Ständigt dör människor runt mig som aldrig blev röntgade och därför upptäcktes inte cancern i tid.

Den här länken visar tydligt och klart hur riskkapitalbolag, där Capio/Carema är inblandade är konstruerade och vilka enorma vinster de högsta cheferna drar in. Borde inte pengarna gå till just vård, bara vård?

http://www.dn.se/ekonomi/de-tjanar-pa-vanvarden-av-gamla-och-sjuka/


Lämna gärna en kommentar nedan! Det går!

Tillägg: Har nu opererats och frågat personalen om de vet vad som händer med byggnaden, men det var ingen som visste något mer än att byggnaden har sålts, så någon mera RA-vård lär det inte bli.

Idag är det den 13 juli och den dag då Spenshult gick i graven! Farväl kära vän! Vi är många som sörjer ditt dödsfall!

PS. Jag hade frågor kring träningen efter min protesoperation men kan inte ringa och fråga någon något. Oklarheterna får hänga i luften. Trodde det fanns personal kvar ett litet tag till ...


TILLÄGG:

Jag undrade vad som sedan skulle hända med Spenshults byggnader? Jodå, Bert Karlsson hade kollat in stället och förhandlat med Migrationsverket. Men uppenbarligen blev det ingen affär.
En arbetsterapeut sa att Spenshult låg för långt från affärer, café etc. Så framtiden får utvisa vad som kommer att hända med denna vackra plats.

UPPDATERING: 15-02-03

AFFÄREN ÄR KLAR! SPENSHULT HAR NU BLIVIT ASYLBOENDE FÖR 700 PERSONER I OSKARSSTRÖM - 4000 INVÅNARE!

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=128&artikel=6084578

Sverige hade inte råd att behålla det av många reumatiker så älskade Spenshult, där forskning, behandlingar, träning, bassängträning, operationer och rekreation fanns samlat i en mycket vacker miljö! Nej, det fattades 5 miljoner kr. Men staten har råd att lägga ut ca 8,5 miljoner/månad för människor från andra länder. (Snittkostnad 400 kr/dygn per person)
Att sätta en gräns för kostnaderna i detta sammanhang betraktas som ett uttryck för FASCISM. Men att lägga ned sjukhem och andra vårdplatser för behövande svenskar är inte fascism utan det är ?????????

Dagens nyhet var att pensionerna ska sänkas 300 kr/månad nästa år. Så, hur positivt är det med obegränsad invandring för de svagaste grupperna? Jag är ärligt talat rädd.