Translate

söndag 29 september 2013

Tiggande rumäner: Ett problem för EU!


Eva
Franchell
 

Det goda Sverige finns inte längre, skriver Eva Franchell.

 
 
Artikel i Aftonbladet. Tänkte pröva att läsa något ur traditionella medier, som inte skulle öka på den redan massiva, kollektiva skuld som politiker och media håller på att bygga upp och lägga på svenskarnas axlar. Slutpoängen är ofta den att vi är kalla, okänsliga, främlingsfientliga rasister. Antingen får man dra den slutsatsen själv eller så skrivs det oss på näsan, som i denna artikel.
 
 
Artikeln började bra med att tala om de allt fler hemlösa som sover under trasiga filtar. Ja, vi har ca 34 000 sådana. Men antalet som behöver en bostad lär ligga på ett par hundra tusen, om man räknar in alla ungdomar som skulle behöva flytta hemifrån.
 
Jag har haft tre bostadslösa sovande i mitt hem (b l a en romsk person) och  kämpat för vissas rätt till utredningar, särskilt boende eller annat  boende. Men jag gav upp efter några år då jag insåg att samhället vägrade hjälpa dessa människor. Till sist ändrades också Socialtjänstlagen så att det framgår att Soc inte har skyldighet att skaffa fram bostad till alla. De kan hjälpa till bara ... RÄTTEN TILL BOSTAD ÄR ALLTSÅ AVSKAFFAD (för svenskar).
 
Men sedan ändrade artikeln kurs och riktade in sig på detta med invandringen igen: Det är ROMERNA det är synd om. Jo, jag håller med, men är det inte illa att de som redan är svenska medborgare ofta inte kan få vare sig bostad eller jobb? Ett land måste väl i första hand se till dem som har medborgarskap? Och för det andra: Fri rörlighet inom EU gäller på samma sätt för rumäner som för alla andra EU-medborgare. Och vad gäller för oss? Jo, detta:
 
"Du har rätt att komma till Sverige för att söka arbete. Är du arbetssökande behöver du inte registrera dig efter tre månader. Om du inte fått ett arbete inom sex månader kan Migrationsverket kräva att du ska visa att du är aktivt arbetssökande och har goda möjligheter att få ett arbete. Du behöver ha pengar så att du kan försörja dig under tiden du letar arbete genom exempelvis arbetslöshetsersättning ifrån hemlandet." (Migrationsverkets sida).
 
FRI RÖRLIGHET INOM EU
 
 
 
Då jag själv kollat på vissa länder jag kunnat tänka mig att emigrera till så har jag fallit bort p g a kravet att t ex ha en årsinkomst på 200 000 kr. Jag måste vara självförsörjande via arbete eller pension, annars får jag inte stanna längre än jag har råd med, d v s kommer inte i åtnjutande av det landets bidragssystem. Fri rörlighet inom EU innebär alltså inte att jag kan åka till ett annat land och börja kräva bostad eller bidrag.
 
Franchell skriver: "Romer ska ha samma rätt som alla andra EU-medborgare. Om de är bostadslösa ska de ha bostad. Om de är arbetslösa ska de ha jobb."
 
Sorry, men det finns inga sådana rättigheter i Sverige!
 
Vilken svensk 20-åring kan besöka myndigheterna, slå näven i bordet och säga:
 
- NU SKA JAG HA BOSTAD OCH JOBB, FATTAR NI?!?!
 
 
 
Eftersom romerna har samma rätt som alla andra i EU så har de ingen rätt till bostad utan de måste ha med sig egna pengar till ett boende och själva skaffa sig ett jobb. Det är inte jag som tycker så utan det är EU-reglerna som säger så. Om de eller jag misslyckas med att leva upp till ett lands krav så har de/jag ingen rätt att stanna kvar i landet.
 
Men, jag svälter inte, så som vissa av dem. Men, jag är inte slav, såsom många av romerna är/har varit. Jag förstår inte ens hur Rumänien kunde bli EU-medlem då landet är så korrumperat och t o m har slaveriet kvar. En förman kan skicka iväg ett tiotal romer på arbete i annat land. De får där betalt men måste ge hela lönen till förmannen, som i gengäld ger dem tak över huvudet och mat. Men om de försöker fly kan de bli dödade.
 
Många romer lever alltså under livshotande omständigheter i Rumänien och behandlas inte bättre än svin. Sååå elaka tycker jag inte svenskarna är. Många av oss ger faktiskt en hel del pengar till dem. Någon jag känner har tagit hand om en familj i sitt hem och lyckats, till sist, få fram ett enkelt kroppsarbete, något många efterfrågar, då de har försökt överleva på litet, primitiv jordbruk där hemma. (Själv läste jag mycket annonser för att försöka hitta ett okvalificerat jobb till familjefadern, men misslyckades)
 
I Sverige låter vi romerna få tigga på gatorna. I England är det förbjudet. Vi låter dem finnas kvar efter 6 månader (verkar det som?) fast de inte har rätt att vara kvar då. De har inte kastats ut ur landet, som i Frankrike. Så, svenskarna är rätt snälla tycker jag.
 
Men HUR dessa människor, som oftast inte är universitetsutbildade, ska kunna hitta jobb och bostad i konkurrens med arbetslösa svenskar och de 2000 flyktingar, som kommer hit varje vecka - det övergår mitt förstånd.
 
Är inte det här problemet något för EU-parlamentet att lösa, de som godkände Rumänien som medlem?  Det goda EU finns nog inte. Regeringen står där handfallen. Men är det då verkligen meningen att vi enskilda svenskar ska upplåta våra hem och föda dessa människor, bli helgon? 
 
Vad begär du Franchell av oss? Måste vi leva med ständigt kroniskt samvete? Ska vi ge en tiondel av vår inkomst till de tiggande romerna?
 
Det är märkligt: Kommer man från ett land utanför EU, i krig, så öppnas portarna till ett rikligt tilltaget bidragssystem med en mängd förmåner, men flyr man av andra skäl - INOM EU - då måste man stå helt och hållet på egna ben, från dag ett. Rumänerna kan inte ens få sjukvård om de inte har varit anställda, med sjukförsäkring, i sitt land. Om de t ex varit slavar eller inte kunnat betala för sjukförsäkring hemma så har de ingen alls rätt till sjukvård i Sverige! De ligger i kraftigt skuggläge jämfört med syrierna m fl.
 
EU BÖR PRIORITERA DEN ROMSKA PROBLEMATIKEN OCH SÖKA LÖSNINGAR!
 
"Den konservative inrikesministern riktade samtidigt en uppmaning till EU-kommissionen att ta större hänsyn till lokalbefolkningen i sin beslutsprocess och att pengar från EU:s socialfond bör användas för att förebygga flyktingströmmar från fattigare medlemsländer till rikare".
 
Rumänien behöver hjälp att komma till rätta med sina problem där hemma, ekonomiska och andra. Detta måste gälla i de flesta fall, då Sverige inte kan ta på sig rollen som världsfrälsare, om man inte ens har bostad, arbete, ok sjukvård, intakt sjukförsäkring, fungerande åldringsvård eller skola till dem som redan är här.