Translate

onsdag 25 maj 2016

Udevalla först ut med en HÅLLINGÅNGPARK?


Nytt begrepp myntat: HÅLLIGÅNGPARK! Never heard of it before!

http://www.uddevallanyheter.se/2016/04/utegym-och-motorikbana-byggs-vid.html

Jag har rest i många länder och av och till dyker det upp en skylt: "RECREATIONAREA."
Om man åker dit möts man av vacker natur, en stig att gå på, ev. en bänk, framför allt vacker utsikt.

Det jag vet om rekreation handlar om att gå ned i varv, sitta och njuta av naturen, kanske meditera, kanske mata änderna, dricka medhavt kaffe etc. Djup vila i vacker natur är helande för kroppen och själen. Ja, det är nödvändigt! För sjuka eller gamla är dessa områden ibland det som ger livet mest mening. Och vi är allt fler som mediterar.

Jag såg en man, som brukade åka till Bjursjön i Uddevalla för att mata änderna. Så snart han klev ur bilen var han täckt med änder. De satt på hans armar, hans huvud, ja, överallt. Jag gissar att den ensamme mannen kände KÄRLEK, vilket vi ju alla behöver. Han kände sig verkligen sedd och behövd. Änderna var hans vänner.

Men det är nog slut med det nu. Kommunen har fått en lysande idé för att förstärka folkhälsan. Friska individer blir som vi vet ännu friskare genom att motionera och gå på gym. Det finns en upplyst slinga nära sjön och gym finns det överallt i stan. Men, vissa kanske har missat detta, så för säkerhets skull tänker man bygga ett ute-gym med avancerade maskiner för dem som råkar komma till sjön.

Det ska också uppföras klätterställningar i ring, av olika svårighetsgrad, där man kan klänga, hänga, krypa och utveckla balanssinnet. Detta är till för barn i olika åldrar.

I början av sjön står det numera en skylt: HUNDBAD, där det förut fanns vackra näckrosor jag brukade beundra en stund och fotografera. Har skönhet inget värde, bara aktiviteter?

Men nu ska befolkningen komma igång rejält. De friska familjerna välkomnas särskilt. Det ska ordnas ett underlag för rullstolar. Så kan handikappade få se på när de friska roar sig, lyssna när barnen skriker och hundarna skäller högt av glädje eller ylar. Jag hoppas de kommer att uppskatta nöjet och att de inte har tinnitus. 15 % av befolkningen har tinnitus och letar ständigt efter de lugna miljöerna som försvinner allt mer. Området är litet och liknar en amfiteater. Bergväggarna runt sjön får oljudet att accelerera.

Allt detta ska nu kalla för en HÅLLINGÅNGPARK!!!! Jag har inte råkat ut för detta i något annat land. Sverige är ett aktivitetsland. Människorna på kontineten eller Storbritannien träffas ofta på puben för att prata och knyta nya kontakter. Vänner är livsnödvändigt för hälsan. Vissa dricker läsk i stället för alkohol. Pubarna utgör sociala kontaktpunkter. Men i Sverige är de till för ungdomar, på helgerna och då ska man vara uppklädd till max. Det hela handlar mest om att söka sexuella kontakter, inte vänskap.( Nåde den 65-åring som vågar sig dit.)

Till Folkhälsomyndigheten: Ensamhet är dödligt, dödligare än rökning. Vetenskapligt belagt. Svenskarna är bland de mest ensamma folken på jorden. Självmorden ligger högt. Vissa väljer självmord före ensamhet. Borde ni inte sätta in åtgärder mot det som är Sveriges största problem?

Om jag hade makt så skulle jag inrikta mig på att skapa kontaktpunkter av olika slag för att minska ensamheten (där det EJ krävs andra aktiviteter än prat. Jag skulle satsa på att behålla rekreationsområden där de ensamma kan få sitta i gräset och meditera och uppleva den vackra, helande naturen. Vissa ensamma vill inte skylta med sin ensamhet och drar sig till de lugnaste områdena. De ensamma är ofta de sjuka, de som inte kan bjuda tillbaks och prestera så som Sverige påbjuder. I t ex England umgås man mest på diverse uteställen, med rimliga priser, där ingen behöver bjuda igen.

Uddevalla har ytterligare ett rekreationsområde: en strandpromenad. Där kommer människor rusande i full fart, med eller utan stavar, kanske på en mountainbike. Alla har ruskigt bråttom,  eftersom flanörernas tid är över. De som gick och iakttog det de såg är omoderna. Det enda som har status är aktiviteter. Jag har svårt för att se detta överbefolkade område som ett rekreationsområde. Det är snudd på ytterligare en hållingångpark.

Bild på rekreationsområde i något fjärran, förnuftigt land: INTE EN BÄNKPRESS I SIKTE!



Men sjuka människor som jag kan bara trött släpa sig fram på Strandpromenaden och skämmas för vår snigelfart och ensamhet. Är jag riktigt dålig har jag valt att gå till en vik dit det mest är ensamma människor som hittar vägen. Där sitter jag eller vi och suger in den vackra havsutsikten och beundrar fåglarna som putsar sina vingar på lerbankarna medan vattnet glittrar i deras fjädrar. Jag kallade viken för Fågelviken, men den finns inte mer. Fåglarna har fått ge plats för hundarna och deras ägare. En stor plansch säger: HUNDBAD. Gräset är klippt och allting är klippt för oss enslingar, vi som inte tyckte om att gå på strandpromenaden och känna oss som idioter för att 99 % av de som går där går i grupp eller MOTIONERAR.

NU ÄR DE REKREATIONSOMRÅDEN SOM FANNS I UDDEVALLAS NÄRHET BORTA!!!

Om jag skulle åka längre med moppen skulle jag nog kunna hitta Herrestadsfjället. Har hört att där är fint, om jag överlever grusvägarna. Det är svårt med tvåhjulingar på grus. Som jag ser det är inte detta särskilt nära, beroende på var man bor eller om man har bil förstås. Har man bil kan man åka vart sjutton man vill. Men flertalet sjukpensionärer eller pensionärer har inte råd med bil.

JAG TALAR FÖR DE SOM ÄR SJUKA, FATTIGA ELLER GAMLA - VART SKA DE TA VÄGEN? NI VERKAR HA GLÖMT BORT OSS!

Frivilligcentrum var en plats för gamla, sjuka och daglediga. Idag är det en plats för aktiviteter . Handikappföreningarna har förlorat det hus som inrymde alla föreningar. Om man i stället går till denna lokal så får man sitta där och känna hur utanför man är eftersom man inte kan delta i någon aktivitetsgrupp.
Nej, inte sticka ens. Reumatiker kan inte sticka! Datakurser o annat som får hjärnan att arbeta vore något men här ligger betoningen på kroppen. Det jag undrar är om handikappföreningarna är så fattiga att de knappt kan bidra med något i dagens läge och om Folkhälsomyndigheten helt tagit över. Men dessa arbetar ju med FRISKA MÄNNISKOR i förebyggande syfte. Bra.

MEN VI SOM REDAN ÄR SJUKA - FINNS VI INTE ALLS KVAR PÅ KARTAN?

Bilade i Holland och stannade vid vissa rekreationsområden: en stig, stora träd, ängar och en väderkvarn plus tystnad, lugn och ro. Där satt vi i Europas mest tättbefolkade och plattaste land i TYSTNAD! Hur är det möjligt? Svar: intelligens!

Holländarna har gjort många uppfinningar för att kunna leva under havsytan. Jag gissar att de ansträngt sig en hel del även för att minska bullernivån. Det finns särskilda asfaltsorter att använda. Det finns diverse material man kan lägga ut eller montera utmed de större vägarna. Jordhögar tycks funka bra. Om inte bullret stoppas så går det miltals över platta ytor och det borde inte finnas en tyst plätt i Holland, om de struntade i bullret så som Sverige gör.

Uddevalla kunde byggt en tunnel men valde en bro, som förstört lugnet åt många håll, många mil, trots att bron är omgiven av sommarhus och stränder där Uddevallaborna brukar ta igen sig. Alla har ju inte tinnitus men 15 % borde ge en tankeställare. Jag menar att ljudaspekten inte fanns med och sällan finns med i Sverige.

Man kanske tänker på att Sveriges areal är så stor - det finns stora skogar norrut. Visst, men inte skogsröjning i allmänhet. Skogar växer igen så att man inte kan gå där och en dag kommer en skogsmakskin och fäller alltsammans. De där välvårdade skogarna som man kunde gå i har jag svårt att finna numera.

Vi får ju går var som helst - allemansrätten, så då behövs väl inga rekreationsområden?  Tja, inte kliver jag igenom folks trädgårdar i alla fall, undviker privata stränder och klättrar aldrig över elstängsel eftersom jag inte vet om jag kan råka ut för tjurar på ängen, om jag nu inte avlider av elchocken. Bohuslän har blivit tättbebyggt och med den stora invandringen så trängs tystnaden ut i marginalen.

Om man inte funderar på ljudaspekten eller behovet av vackra naturupplevelser, oavsett hälsostatus när Sverige expanderar så kommer detta att bli ett dåligt land att bo i.

Det finns en myndighet som ska vaka över oss, så att vi inte dränks i oljud, men VAD har den gjort för att förhindra den ljudförorening som Uddevalla ägnat sig åt?

http://www.naturvardsverket.se/Stod-i-miljoarbetet/Vagledningar/Buller/Bullerfria-omraden/

Ljungskile, nära Uddevalla, är också ett ljud-förstört område: hårt trafikerad väg och sedan hög bergvägg där mängder av hus ligger. Ljudet växer ju högre upp det kommer och jag skulle aldrig i livet vilja bo i sådant ljudförorenat hus. Här är exempel på en lösning som skulle kunna rädda en del av miljön:


Man gör väl inget för att det skulle kosta pengar. Detta med pengar är en prioriteringsfråga. Uppenbarligen prioriteras inte lugna miljöer. Många skyr Ljungskile p g a oljuden, trots att det är en så vacker plats.
http://www.bohuslaningen.se/%C3%A5sikt/debatt-och-ins%C3%A4ndare/nu-vill-vi-ha-beslut-om-s%C3%A4nkt-hastighet-1.800864

I Stockholm fanns det gott om lugna områden: Tyresö slott, Tyrestareservatet , Nackareservatet, Tyresö havsbad o andra bad. Hagaparken och många fler lugna parker/områden. Kommunikationer fanns ändå fram. Det fanns gott om plats för att åka skidor, skridskor etc.
Uddevalla har inga täta kommunikationer eller inga alls till sina friluftsområden. Återigen bryr man sig inte om dem som bara kan gå kortare sträckor.

Det blev kanske lite rörigt det här. Jag har skrivit både om Uddevallas bullriga "rekreationsområden" som i allt mindre grad handlar om avkoppling och allt mer om motion + höga ljud från barn eller hundar samtidigt som jag skrivit om vägar och broar som skapat oljud där man tidigare kunde finna vila och ro. Utan bron skulle tillgången till lugna områden varit avsevärt större.