Translate

fredag 28 februari 2014

Allt Fler Dör av Lågriskoperationer!


Nyheten kom häromdagen: 7 % av de som t ex gör en knäprotesoperation dör i sviterna av denna, genom infektioner eller annat.

Orsaken är att vården går på knä. Brist på sjuksköterskor, sa de, och så är ju dessa väldigt stressade. Man nämnde inte att patienter skickas hem från sjukhuset väldigt tidigt och ofta med bristfällig uppföljning. Där hemma kan patienten sedan råka dö. (Fick infektioner efter min senaste cellförändrings-operation, som ingen uppmärksammade och det ledde till komplikationer som jag nog får leva med livet ut.)

Nyheten var inte så trevlig för mig som snart ska göra en s k lågriskoperation: ska byta ut knogarna mot konstgjorda: av metall och plast. Det måste vara ett svårt hantverk det där, särskilt som de avslitna senorna är fastsydda i pekfinger-senar två ggr.

Jag har gjort de flesta av mina tidigare 17 ledoperationer på allmänna sjukhus, men inför denna svåra operation stegrade jag mig. Kände att jag inte vågade operera mig på ett allmänt sjukhus. Jag behövde Sveriges bästa handkirurg - Sollerman och den goda omvårdnad som Spenshults sjukhus gjort sig känt för.

I ljuset av den nyhet som kom i veckan är jag glad att jag valde ett annorlunda sjukhus, specialiserat på mest reumatiker, med stor erfarenhet och de bästa läkarna.

Jag sökte pengar till min operation i sista minuten, utan att veta hur sent ute jag var.  Men nu vet jag: Spenshults sjukhus utför inga operationer alls f r o m sommaren 2014!
 Hade skjutit länge på min operation, den som jag ville att just Dr. Sollerman skulle utföra. Han har opererat mig förr. Jag hade säkert väntat med operationen ett år till om inte ödet hade hjälpt mig på traven genom en trafikolycka.

Jag befann mig inne i en rondell med min älskade, handikappanpassade moped, mina ben, då jag måste göra en väldigt snabb inbromsning. Detta kräver att jag lyfter handen från gashandtaget och omfamnar bromsen, som jag märkte låg allt för långt bort från mina förvärkta fingrar. Jag hann inte.

Som i en mardröm gled jag rakt in i baken på framförvarande bil - KRASCH! Jag flög i gatan förstås, men tog mig snabbt upp igen. Bilföraren fick mina uppgifter till försäkringsbolaget och skadorna var inte större än att jag kunde köra hem igen.

En trafikolycka är väl alltid något negativt? Eller kanske inte? I det här fallet ledde det mig till att kontakta reumatologen och be om en handoperation på rätt plats i rätt tid. Spenshult håller en mycket hög standard = lägre infektionsrisk.

KNOGPROTESER FÖR REUMATIKER - SÅ HÄR GÅR OPERATIONEN TILL:

http://www.ortopedisktmagasin.se/OM408.pdf

Bild finns på sidan 12. Jag tränar mig på att våga titta på bilden eftersom jag är en av dem som inte tål se en droppe blod utan att svimma, d v s fel typ för sådana här operationer.