Translate

söndag 9 september 2012

ENSAMHETEN DÖDAR



HUR SKA VI, OCH NÄR SKA VI, BEKÄMPA ENSAMHETEN?


ENSAMHET LIKA DÖDLIGT SOM RÖKNING!


Det var svårt att övertyga rökarna om att rökning är dödligt. Olika forskningsrön fortsatte att dugga ner. Men rökarna rökte på. Ok, tänkte de samhällsansvariga: Vi får ta till hårdhandskarna! Och så stiftade man lagar mot rökning som sa att:
-         Det var förbjudet att röka på restauranger, krogar och fik
-         Det blev förbjudet att röka på arbetsplatser (finns rökrum kvar?)
-         Det kan vara riskabelt att röka på balkongen
-         Man kan få bostadsrättsföreningen emot sig om rök från köksfläkten sprider sig till grannarna.
-         Om man röker – då är man rökt.
-         Jovisst, skatten på cigaretterna ökade så dramatiskt att rökarna fick gå under jorden och hålla sig till smuggelcigaretter.

NU byter jag till ämnet för detta inlägg: ENSAMHETEN DÖDAR!

Forskningsresultaten har duggat ned de senaste åren: Det är bevisat att ensamheten förkortar livet.

På sidan nedan sägs att människor med väldigt lite socialt stöd har lika hög dödlighet som alkoholister och 

ATT HA VÄNNER GER LIKA STOR HÄLSOEFFEKT SOM ATT SLUTA RÖKA!


Här en undersökning från 2010:


Forskare har konstaterat att de som upplever sig ensamma och plågas av det – de löper 50 % högre risk att dö i förtid än de som inte känner sig ensamma.

Må-bra delarna av hjärnan påverkas negativt samtidigt som inflammatoriska ämnen utlöses. Två faktorer samverkar till det sämsta m a o. Det psykiska blir fysiskt. Det psykiska och det fysiska har alltid hört ihop.

Och här en studie från 2012:


”Ensamhet är ett hot mot hälsan, framför allt för äldre. Risken att dö i förtid ökar dramatiskt om man är ensam, visar forskning vid University of California i San Fransisco i USA.

I studien ingick 1.600 personer med en genomsnittlig ålder på 71 år. Av dem som kände sig ensamma hade 23 procent dött efter sex år. Motsvarande siffra för de som inte kände sig ensamma var 14 procent.
Enligt forskningen, som presenteras i Archives of Internal Medicine, är ensamhet en vanlig orsak till lidande hos äldre personer och normalt frågar inte läkare om det. Men forskarna menar att frågor om eventuell ensamhet kan vara ett bra sätt att hitta risk för dålig hälsa.”

Med tanke på Anti-rök-kampanjen efterlyser jag en Anti-ensamhetskampanj!
Med tanke på lagstiftandet mot rökning efterlyser jag lagstiftande mot Isolering!
Jag menar kanske främst den isolering man inte kan göra något åt för att man är häktad, kroniskt sjuk eller gammal. I dessa situationer är man faktiskt  utlämnad åt omgivningens gunst i  lika hög grad som den ensamma hästen.

Djurskyddsmyndigheten utfärdade ju en lag om att HÄSTAR FÅR INTE VARA ENSAMMA.

Denna lag ledde till en mängd protester från gamla och isolerade människor som undrade om deras liv var mindre värda än hästars? Jag frågar mig detsamma.

Så, vi isolerade väntar: Tänker myndigheterna göra någonting åt denna hälsorisk?

I samband med rapporten 2010 beskrev man i USA en lösning på problemet för dem som har råd: En liten stuga på tomten, utrustad med sådan datoriserad utrustning att anhöriga (i villan) hela tiden kunde se på en dataskärm hur mamma/pappa mådde. Självklart umgicks man dagligen med sin förälder.

Tanken bakom verkade vara att ENSAMHET BOTAS MED MÄNNISKOR!

Men när svensk TV diskuterade nyheten så började de snacka om KBT-kurser: Folk ska lära sig att hantera sina ensamhetskänslor, lära sig leva med den? Lika logiskt som att folk skulle lära sig leva med sina cigaretter och KOL, tycker jag. Isolering är inte bara en känsla – den är ett faktum. Det handlar om att lämnas utanför samhällsgemenskapen. Det är ett verkligt farligt tillstånd.

Jag är rädd för att det kan dröja väldigt länge innan forskningsresultaten ger någon som helst effekt på det svenska sättet att tänka, därför att det tycks saknas en känsla för vad isolering egentligen innebär; Det innebär TORTYR.

Sverige har gång på gång dömts för brott mot tortyrlagarna i EU-domstolen beträffande situationen i våra häkten.

Men ingenting har ändrats. Folk i häktet får en säng, mat och en timma på rastgården per dag. Så vad fattas? Varför försöker de på alla sätt att ta livet av sig (en hel del lyckas också). Shit! Vi ska minsann ”självmordssäkra” cellerna, så att det blir omöjligt. Det är såå myndigheterna tänker. De kunde ju annars ha tänkt att möjligheter till täta samtal med någon under säkra förhållanden skulle vara en lösning? 

Social kontakt lika viktigt som mat och sömn!





Nästa inlägg kommer att handla om att vara Sjuk och Isolerad. Googla på det! Resultatet är magert. Man hittar friska människor som varit förkylda och ensamma ett eller två dygn. Man hittar hundar i karantän. Det finns också PDF-filer med doktorsavhandlingar om människor som levt med kroniska sjukdomar som RA i flera decennier. Men jag knappt inte upptäckt någon bloggare som tillhör just dessa grupper som forskats på. Så – därför känns det som om mitt skrivande kan vara ett litet komplement – en rapport från verkligheten.

Nu är det kanske dags för en låt som tar oss Hem? Jag måste ju fortfarande, som Tommy Nilsson TRO PÅ MÄNNISKAN och hennes förmåga att älska:


PS. Det är inte fel att begrunda vissa uttalanden av Jesus: "Besök de fångna och de sjuka! Gör mot andra vad ni vill att de ska göra mot er!"