Translate

lördag 25 augusti 2012

FÖLJDSJUKDOM: SJÖGRENS SYNDROM


25 % av reumatikerna får dessutom sekundärt Sjögrens Syndrom (SS). Den primära formen är farligare, men den sekundära är illa nog.



 Exokrina körtlar angrips: främst tår- och spottkörtlar. Alla slemhinnor blir torrare, men det värsta av allt, tycker jag, är det utmattningssyndrom som följer med. Eftersom Polyartrit, cellgift och värktabletter förorsakar trötthet så är man redan trött när man drabbas av ännu en trötthetssjukdom. Därför blir man med åren allt mer utmattad. Detta är verkligen en sjukdom som inte väcker empati hos den som får veta: ”Jag kan inte komma för att jag är alldeles för trött!” Man hör hur den andre tänker: ”TRÖTT!!! Vem är inte trött?! Alla är ju trötta så här års för att det är höst, vinter, förkylningstider, vår,  regn, lågtryck etc.”

Jag har kämpat hårt för att skapa förståelse för SS, för att få människor att verkligen tro på att jag inte kan skärpa till mig, ta mig i kragen och ta mig ur sängen trots allt. Någon spred ut ryktet att jag var sömnmissbrukare! Mina män har blivit förbannade och lämnat mig.
Folk runt omkring mig verkar alltid vara trötta, på väg mot utbrändhet springer de runt i ett ekorrhjul av uppgifter som aldrig avtar. Så hur skulle de kunna ha medkänsla med den som mest bara vilar?

NOPE, DON'T FEEL LIKA FLYING TODAY!



SJUKDOMSDEBUTEN

 Jag var ung nog att orka vara på ett läger för ensamma mammor. Upp klockan 7.30 förstås. Frukost 8. Min kropp funkar inte som den ska så tidigt, men jag kastade på mig kläderna och sprang ut i den friska luften och ned till matstället. Sedan var det aktiviteter resten av dagen.
Men ögonen, de klarade inte alls av detta med kall luft tidigt på morgonen. De rann och rann tills det blev sår runt ögonen.

När lägret var slut rusade jag till City-akuten, där jag mötte en skicklig ögonläkare, som gjorde en grundlig undersökning och förklarade att jag hade Sjögrens syndrom.

-         Det innebär att körtlarna tillverkar fel slags tårvätska. Det fattas vissa substanser i den. Men kroppen har alltid en plan B. Nerverna arbetar hårt på att överproducera tårar så att du får mer än normalt ibland. Därför rinner det över. På så vis får ögonen trots allt ett visst skydd. Men inomhus blir de i stället för torra.

Han nämnde också olika ögondroppar som jag kunde köpa och använda när jag ”har grus i ögonen”.  Så sedan dess har jag sprutat ögonen med Viscotears 10-15 ggr om dagen. Övriga ögonläkare har haft andra undersökningsmetoder och ibland sagt: ”Du har normalt med tårvätska”. Det KÄNNER jag ju att jag inte har, men beklagar att de inte har den kunskap läkare nr.1 hade. Han injicerade en vätska som förstorade de områden han sedan undersökte med sin ficklampa.

Med åren har läkarna ofta slutat skriva SS i journalen pg a trycket från Försäkringskassan. Man kan nämligen få kraftigt subventionerad tandvård om man har SS. Kravet tycks numera vara att man har SS 1, vilket ju inte jag har. Så en dag förlorade jag gratis tandvård och levde livsfarligt några år innan jag fick gratis tandvård av andra skäl. Mina tänder faller hela tiden i bitar och jag får inte ha infektioner för att jag: 1. kan dö av dem – hjärtstopp 2. kan förlora mina proteser av ej åtgärdade infektioner. Varför betraktar inte Sverige tänderna som en del av kroppen? De flesta har ju inte råd att t ex rotfylla en tand.

P g a den indragna gratisvården lät jag en tandläkare göra mitt livs största amalgamfyllning på en stor kindtand. Efteråt tog jag ambulansen till sjukhuset. Jag var nära att dö av kvicksilverförgiftning. För övrigt misstänker jag att kopparamalgamet jag fick som barn förorskade den rubbning som senare uppstod på hypofysen (där gifter lagras), men som personer med autistiska drag har svårt att göra sig av med.

Min hypotes: Tidiga amalgamfyllningar – underfunktion på hypofysen – östrogenbrist – ledgångsreumatism – Sjögrens syndrom – tuff medicinering – öronskada/tinnitus -  trötthet, depressioner – isolering – ångestsyndrom – sjunkande immunförsvar  – mängder av infektioner – b l a HPV – cancer – Bye, bye! 
 
Sjukvården ser sällan samband för att vi inte har ett verkligt husläkaresystem. Dessutom förnekar FK sjukdomar som skulle kosta dem pengar. Specialister är ju inte till för att se samband.


NÄR SS BÖRJADE FÖRÄNDRA MITT LIV

Jag kunde förstås undvika att vara utomhus kl. 7 på morgonen i fortsättningen av mitt liv – i stort sett. Eller så fick jag stå där med rinnande, blinkande ögon, när jag kom fram.

Jag fortsatte att ha spelningar och måla i olja. En kväll hade jag målat i olja. Nästa dag åkte jag till en föreningsträff för att sjunga och fann att JAG INTE KUNDE SJUNGA!
Jag kraxade som en kråka. De översta tonerna splittrades som handgranater i luften. De låga var bara murriga. Jag var helt förvirrad och plågades av att se den sura publiken, som givetvis undrade om jag var helt galen, som kunde inbilla mig att jag hade sångröst.

Jag åkte hem, grät ut och grubblade. Vad hade hänt? Halsen hade visst svullnat, men jag var inte förkyld och hade inte värk i halsen. Var det allergi mot terpentin, eller rent av oljefärg?
Saliv skulle jag ju ha brist på, men jag hade kunnat sjunga nyss. Var det för lite saliv för att kunna skydda mig från gifterna jag hade utsatt mig för? Måste jag välja mellan att måla eller att sjunga? Vad skulle jag då välja?

Jag tog bort terpentinen och andra lösningsmedel som skulle vara ofarliga. Jag köpte vattenbaserad oljefärg – men resultatet blev detsamma eftersom oljefärg innehåller gifter: Halsen svullnade upp och rösten försvann. Det enda möjliga var att avsluta mitt sensuella kärleksförhållande till oljefärgen.
Jag lärde mig successivt olika akryltekniker och sedan vattenfärgstekniker. Men dessa kunde jag aldrig älska så mycket som oljan, inte heller mina köpare. Sorgen bär jag med mig 27 år senare.

Sången fortsatte jag med,  men: Jag måste dagen innan undvika kaffe och strax före gurgla halsen med en cortisontablett upplöst i vatten. Min röst är idag förmodligen sämre än den skulle ha varit med full salivtillförsel, men jag är ändå för sjuk för att kunna planera mitt liv och då sjukdomarna isolerat mig så mycket har jag ingen inspiration att göra något. Jo, jag skriver, för att jag vill dela så mycket erfarenhet som möjligt innan det är för sent.  Det står på läkarsidorna vilka symptom olika sjukdomar har, men inte direkt hur det kan forma livet. 

I min länk ovan (övervägande bra) står t ex att man ska fortsätta vara aktiv - med vad? I bloggen ”Ständigt sorgearbete” har jag tagit upp alla aktiviteter jag förlorat. Min uppfinningsrikedom har sina gränser. Just nu skriver jag medan jag har sju fingrar kvar, om högerhanden ger upp då...HELP ME!

Jag famlar i mörkret: Hur ska jag få människor att förstå? Om de förstår kanske de vill besöka mig ibland? Men kanske spelar det ingen roll om de förstår? Jag läste i en engelsk tidning om en kvinna som fick svår fibromyalgi. Hon fick ligga i en säng framför TV:n, med man och barn som betjänter. Det lät så fint. Slutet på historien blev dock att mannen började supa, smugglade in en älskarinna i huset och tillsammans förgiftade de den sjuka frun tills hon dog. Så – en sängbunden kvinna är nog rätt ointressant hur man än vrider och vänder på problemet.Vad ska man ha henne till?

TRÖTTHET ÄR EN KRAFTIGT  UNDERSKATTAD SJUKDOM!

 


3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej!

Jag har också Sjögrens syndrom, den primära formen, konstaterad av en ögonläkare för ett halvår sen. Vårdcentralen har ignorerat mina försök att få det utrett i åratal, pratat bort det eller sagt att i så fall går det ändå inte att göra något åt.
Men så äntligen fick jag en remiss till denna ögonläkare som skrev ut oftagel, Bion-tears och Artelac i engångspipetter eftersom dessa inte innehåller konserveringsmede. Viskotears tål jag inte så bra, det svider något.
Sluta med oljefärg kanske är något du måste acceptera. Min hals svullnar vid t ex för mycket damm av alla slag, orenad bensin, katter, gå in i en frisörsalong och en julgran som flyttas. Det är inte ämnena i sig jag är allergisk mot, utan det som blir i luften av dessa. Min näsa, mun och svalg är så torra så de är överkänsliga mot luftföroreningar. Förut red jag, men nu kan jag inte vistas i ett stall mer än några minuter, däremot tål jag hästar, men då ska de helst vara utomhus.
Jag började simma två gånger i veckan. Man blir så mjuk i kroppen då tycker jag. Jag cyklar mycket, det går bra om jag har solglasögon. Jag målar med vattenfärg och försöker tänka positivt. Men det är inte alltid så lätt. Men jag kan faktiskt måla på huset eftersom det är utomhus. Jag sover ca 10 timmar om dygnet. Jag kan tvinga upp mig själv efter 5-6 timmar, men då somnar jag senare på dagen.
Tyvärr har de flesta enligt min erfarenhet väldigt dålig inlevelseförmåga när det gäller andras krämpor. Säger man ingenting, så går det snart rykten eftersom man kan få social fobi då folk ändå märker att något är fel. Säger man något, så blir det ofta avfärdat som inbillning eller att man överdriver. Man fårinte prata färdigt och den tilltänkta lyssnaren börjar snart prata om något annat. Då ångar man att man har sagt något överhuvudtaget. Det som var tänkt att sägas blev bara sagt till kanske en tredjedel och i och med det kan det ha fått en annan betydelse.Man kan t o m bli bemött elakt och man undrar vilka som egentligen är ens riktiga vänner.
Själv lyssnar jag alltid färdigt när det gäller andras krämpor, det känns alltid bra att man bryr sig.
I mitt fall har jag kommit underfund med att jag inte säger något alls om det inte är absolut rätt läge och de rätta personerna. För min del känns det bättre. Kan man inte undvika att det märks att nåt är fel, så säger jag bara att jag inte mår så bra. Om någon frågar hur (vilket man alltså förväntas förklara med några få ord)så kan man ju bara säga "det tar vi en annan gång, jag är så trött nu". Om det är någon god vän som verkligen lyssnar, så känns det väldigt bra, men jag aktar mig noga för att det i fortsättningen ska komma att bli en ensidig diskussion. Man måste alltså även kunna prata om annat.
Tyvärr har jag förlorat en del vänner genom att jag är sjuk oftare än genomsnittet. Att ordna en god middag för vänner kan kännas övermäktigt. Har fått lämna återbud med det korta beskedet att jag är sjuk, med så få ord som möjligt. Alltså är det bästa tycker jag att berätta utförligt till den eller de rätta personerna,så få som möjligt (det sprids ändå och vad skulle det göra? Man behöver ju inte skämmas) vid absolut rätt tillfälle, men inte så ofta i fortsättningen för då blir det ensidigt och kanske tröttsamt för den andra att lyssna, såvida han eller hon inte frågar.
Caja

PS. Jag tror av viss erfarenhet att SS på något vis har med amalgamförgiftning att göra.

Christa sa...

Hej Caja!
Tack för din fina beskrivning av primärt Sjögrens syndrom - en sjukdom jag har stor respekt för eftersom den är något aggressivare än den sekundära formen jag har. Ja, vem blir INTE ignorerad av vårdcentralen numera?

Min diagnos har under åren ofta "trollats bort" p g a att läkarna inte ville ha Försäkringskassan på sig. Vi hade förr i tiden rätt till gratis tandvård och det hade inte Sverige råd med. Det som hände var att den sekundära formen ratades trots muntorrheten och att den primära formen ledde till viss rabatt på tandvårdskostnaden. Är den kvar? Pengarna styr allt - även rätten till diagnos.

Om man förklarar sina sjukdomar så blir det fel, om man inte gör det så blir det också fel - där har du helt rätt!
Folk säger ibland säger ibland till mig att göra något åt mina tics: Jag blinkar för ofta (torra ögon) och jag snörvlar för mycket (rinnsnuva p g a SS) eller har nästäppa p g a SS. De frågar ofta om jag är förkyld. Då säger jag: Nej, jag har ju Sjögrens syndrom! Men fast jag förklarat så går det aldrig in i huvudet på folk. Någon spred ut ryktet att jag var sömnmissbrukar p g a tröttheten. Är folk helt ovilliga att tillägna sig medicinska kunskaper? Är det inte allmänbildning?

Beträffande relation till kvicksilvret många av oss har kvar i munnen (jag har mycket lite kvar) så tror jag på Tandvårdsskadeförbundet. T ex detta citat:

"Relativt tidigt uppkom misstanken att kvicksilver från amalgamfyllningar kan vara direktorsak till t.ex. MS och kan vara bidragande orsak till andra sjukdomar som reumatiska sjukdomar... De flesta läkare vill inte acceptera att det finns ett samband med kvicksilver och amalgam vid dessa sjukdomar."

Johanna sa...

Hej Christa, ja, vem blir inte ignorerad av värdcentralen numera? Jag kan bara hålla med dig och att läkarna trollar bort ens diagnos är skrämmande! Tack för att du delar med dig av dina erfarenheter av Sjögrens syndrom, bästa hälsningar /Jonna