Translate

lördag 19 december 2020

 ATT FIRA JUL I AMSTERDAM

Jag firade julafton och juldagen i Amsterdam för 15 år sedan. Jag och min pojkvän checkade in på ett vackert hotell i gammal, engelsk stil. Sedan kollade vi närliggande restauranger trots att det var julafton och i Sverige har då restaurangerna oftast stängt.

Men inte här. Jag valde en restaurang med franska köket. Jo maten var lika god som ryktet. Ärtorna studsade omkring på tallriken och grönsakerna var superfräscha. Små portioner och snyggt upplagt. Grönsaker utan en god dressing till råkade jag aldrig ut för.

Servitören gick nog på baletthögskolan. Han dansade fram mellan borden med alla tallrikar på armen och var otrolig smidig, rar, serviceminded och uppmärksam på våra behov.

Jag kände mig som en prinsessa då jag blev så fint uppassad. Jag bara njöt av maten och miljön till max. Hade aldrig känt mig så viktig på en restaurang. De flesta hade öppet på julafton och givetvis på kvällen. Sverige är inte till för annat än morgonmänniskor som vill äta 12-13, men jag äter aldrig före 18, middag alltså.

Det var en fantastisk upplevelse som jag minns med sorg nu när jag är sjuk och vill gå ut och äta på julafton men det går ju inte i Sverige, trots att det vimlar av ensamma människor. Kanske har man en vän, som man vill umgås med i lugn och ro. Att handla mat, laga den, duka på och av, diska etc samt helst baka mm, är utmattande. Varför ska julen knäcka de sköra och äldre? Kan vi inte bara få njuta?

En kul grej på juldagen var att åka häst och vagn med tolk genom Red Light District. Det var tyst som i graven och man hörde bara hästens hovar slå mot gatstenarna. Tolken förklarade att sexarbetarna, som ju betalar skatt som alla andra och är bevakade av flera poliser, nu är hemma hos sina familjer och firar jul.

Jag fick en chock. Allt lät så naturligt medan det verkar vara rena helvetet att vara sexarbetare i Sverige. Man måste kasta sig in i torskens bil p g a våra knäppa lagar och tjejerna hinner inte längre bedöma hur farlig eller ej torsken är. Kanske är baksätet fullt av män. Ingen vakar över dem så de lever riktigt farligt.

Eftersom prostitution är världens äldsta yrke och inte går att utplåna så tycker jag den nederländska modeller är bra. Man får hjälp att sluta den dag man vill och går på täta läkarkontroller.

På den tiden kunde man verkligen tala om kulturskillnader.

Marijuana till den som är sjuk eller hellre tar det än vodka är också en bra lösning. De som studerar röker yttersta sällan på. Det är mest turister som testar.

Vill man dö för att slippa det allra värsta av slutet på en sjukdom så kan man få göra det. Återigen får individen bestämma över sitt eget liv, vilket för mig är motsatsen till diktatur. Man kan ju tänka, känna och göra egna val, fast de svenska politikerna inte tror att vi kan det.

Holland är nu ett ord som inte ska användas i globalismens namn. Hur Nederländerna mår idag vet jag inte, bara hur det var. Det har varit mitt favoritland p g a friheten att välja själv, få vara en individ.