Translate

måndag 8 juli 2013

NOLLVISION - SJÄLVMORD, 2


Det finns många sätt att ta sitt liv på - ett som har blivit allt vanligare är att, under pågående impulsgenombrott, vifta med en kniv - då bli man skjuten helt gratis av polisen!

Detta är förstås menat som ironi, inte som ett tips! Alla dessa nedskjutna män med psykosgenombrott räknas ju inte in i självmordsstatistiken, som på så vis minimeras, men p g a polisens sätt att hantera dessa situationer kunde de gott göra det.

De har det gemensamt att det inte går att tala den psykotiske till rätta, därför att han inte går att resonera med i detta läge - när det har gått för långt. Den psykiatriska vården har inte funnits där i tid, missbruksvård, LVM eller medmänsklig omsorg. "Ja men, vi sa ju till honom att lägga sig på marken" går inte hem när någon är akut PSYKOTISK.

Det uppenbara är att insatserna FÖRE händelsen måste förstärkas. Den andra är att det behövs en annorlunda strategi för psykosgenombrott. Kasta en nät över den vilde? Sedan spraya? Elpistol? Gummikulor? Bedövningsampull? Skjuta bort vapnet och sedan gå i närstrid? Nej, jag är inte expert, men många av de skjutna borde ha befunnit sig på mentalsjukhus. Fast det är ju omodernt ... bättre att döda galningarna???

Den senaste incidenten gör att man har förståelse för polisens agerande, men de ord som stannar kvar i mig är orden: JAG BEHÖVER HJÄLP!
http://www.expressen.se/nyheter/knivmannens-rop-om-hjalp-fore-attackerna/

Nollvisonen för självmord och för missbruk handlade mest om FÖREBYGGANDE ARBETE.
Och det undrar man förstås om den här killen hade råkat ut för någon gång? Oavsett om det gällde droger eller det psykiska - hade verklig hjälp erbjudits?

Mannen i Husby som sköts nyss antogs vara galen, men det finns de som menar att så inte var fallet. Men - måste man skjuta dödliga skott?

Den här incidenten är tydligare och uppenbart övergrepp på en psykossjuk MÄNNISKA:
http://www.dn.se/debatt/sverige-maste-dra-lardom-av-polisens-dodsskjutning/

Ännu ett par  psykosutbrott med kniv och polisskott:
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/sydnytt/trelleborg-poliser-skot-ihjal-psykiskt-sjuk-man
http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1179580-polis-skot-psykiskt-sjuk-man-i-kallered

En bra blogg om detta med att de psykiskt sjuka är överrepresenterade beträffande dödsskjutningar från polisens sida.
http://roberthardh.wordpress.com/2012/05/03/psyksjuka-loper-storre-risk-att-dodas-av-polis/

Polisens utbildning och metoder att handskas med psykiskt sjuka bara MÅSTE förbättras, eftersom bristen både på adekvat vård och bra institutioner är enormt stor. Tills dess betraktar jag dessa händelser som en form av självmord eller samhällets dödshjälp.